Oude Kerk presenteert

Muziekprogramma voorjaar 2024

De Oude Kerk in Amsterdam presenteert het muziekprogramma voor het eerste kwartaal van 2024. Op het programma staan drie nieuwe edities van ochtendserie Silence, waaronder een speciale  jubileumeditie, en een bijzonder avondconcert met Meredith Monks Piano Songs.

Oude Kerk 02 02 2024 LND Wstudio 0000j

2 februari, 08:00 – 09:00 uur

Ochtendserie Silence #49: Jessica Ekomane

Op 2 februari speelt geluidskunstenaar Jessica Ekomane in Silence #49 een immersieve liveset geïnspireerd op het oeuvre van muzieklegende Meredith Monk. Het concert sluit aan op de overzichtstentoonstelling van Monks werk die nu in de Oude Kerk te zien is (t/m 17 maart). 
Ekomane is door de pers onthaald als ‘de toekomst van de elektronische muziek’. Ze maakt internationaal furore met haar indringende liveperformances en geluidsinstallaties. Rode draad in haar werk is haar interesse in psycho-akoestiek, de perceptie van geluid en ruimte. Ze creëert meeslepende geluidsbelevingen door gebruik te maken van surroundsound/quadrofonie, waarbij geluiden vanuit verschillende richtingen worden weergegeven. Ze speelt met de manier waarop we geluid waarnemen en de interactie tussen melodie en ritme.
Lees meer

Oude Kerk Silence 48 Meredith Monk Piano Songs 10 low res foto Maarten Nauw

16 februari, 20:00 – 21:00 uur

Avondconcert Piano Songs in Concert

Een bijzonder avondconcert in de Oude Kerk met Meredith Monks beroemde cyclus Piano Songs. De jonge getalenteerde pianisten Gianmarco Moneti en Alessandra di Gennaro keren terug naar de Oude Kerk voor een tweede uitvoering van het minimalistische en expressieve piano duet.

Monk is vooral bekend als componist van baanbrekende vocale muziek en haar unieke benadering van de menselijke stem. Gedurende meer dan 50 jaar heeft ze de stem verkend als een  opzichzelfstaand instrument. Deze piano cyclus baseerde Monk op eerder gecomponeerde vocale muziek, geschreven tussen 1971 en 2006. 

Na afloop van het concert kunnen de concertbezoekers de overzichtstentoonstelling
Meredith Monk: Calling
bekijken. Lees hier meer over de tentoonstelling.
Lees meer

1 Charlemagne Palestine Courtesy of the artist

1 maart, 08:00 – 09:00 uur

Jubileumeditie ochtendserie Silence #50: Charlemagne Palestine
(in samenwerking met Sonic Acts)

Ochtendserie Silence viert zijn 50e editie. De muziekserie beleefde zes jaar geleden zijn première in de Oude Kerk met een reeks concerten in de vroege ochtend rond de installatie Into the Air van kunstenaar Marinus Boezem. Sindsdien verkennen musici en geluidskunstenaars, iedere eerste vrijdag van de maand, als de stad ontwaakt, de eeuwenoude akoestiek van de Oude Kerk. In navolging van Sweelincks wandelconcerten honderden jaren geleden kan het publiek zich bewegend tot de klank verhouden.

Ter ere van dit jubileum bespeeld de legendarische componist en multidisciplinair kunstenaar Charlemagne Palestine het grote achttiende eeuwse Vater-Müller orgel. Palestine (New York, 1947) maakte net als Meredith Monk deel uit van de avant-garde en undergroundscène in New York tijdens de jaren zestig en zeventig. Palestine is verwant aan kunstbeweging Fluxus en de New Yorkse minimal music en componisten zoals Philip Glass, Steve Reich en Laurie Anderson. Hij kreeg grote bekendheid door zijn legendarische performances en indrukwekkende multimediale installaties en totaalkunstwerken.

Het concert is een samenwerking met muziekplatform Sonic Acts en vindt plaats tijdens de Sonic Acts Biënnale 2024. 
Lees meer

Oude Kerk Silence 45 low res 26 photo Maarten Nauw

5 april, 08:00 – 09:00 uur

Ochtendserie Silence #51: Upsammy (i.s.m. Kanaal40)

Voor de 51 editie van Silence ontwikkelt DJ Upsammy een site-specifieke muziek performance voor de Oude Kerk. 
Upsammy, (Thessa Torsing), is een veelzijdige Nederlandse artiest en DJ uit Amsterdam. Ze creëert muziek die zowel comfort als desolaatheid uitstraalt, met een scherp gevoel voor melodieuze en ritmische elementen. Haar muzikale composities, gekenmerkt door hun organische structuur, verschuiven tussen verschillende tempo's.
Lees meer


Over Oude Kerk Amsterdam

De Oude Kerk is een plek voor hedendaagse kunst in het oudste gebouw van Amsterdam, midden in de historische binnenstad. Op uitnodiging van de Oude Kerk maken kunstenaars nieuw werk dat alleen hier eenmalig te zien is. In het programma worden verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden door het samenspel tussen eeuwenoud erfgoed en hedendaagse kunst. Met nieuw werk bieden kunstenaars en musici hedendaagse perspectieven op de geschiedenis, de wereld
om ons heen en de toekomst. De kunstinstallaties verkennen de akoestiek van het gebouw, spelen met de perceptie van de ruimte of belichten verhalen uit de eeuwenoude geschiedenis van de plek op nieuwe manieren. Recente opdrachtwerken: Ibrahim Mahama (2022), Antonio Obá (2022), Susan Philipsz (2021), Aimée Zito Lema (2021), Adrian Villar Rojas (2019). Janet Cardiff & George Bures Miller (2018).