Nu te zien

Ontdek de Oude Kerk

Ontdek het oudste gebouw van Amsterdam en meer dan 700 jaar geschiedenis.

2021 HF Oude Kerk Em Kal Eyongakpa Franz Mueller Schmidt JP Gs High Res 6 D8 A5841
Mariakapel
MG 4477
NOORDERZIJBEUK 104 1
DSCF7765
Oude Kerk Ibrahim Mahama preparation 22 high res photo Maarten Nauw
Oude Kerk Ibrahim Mahama preparation 21 high res photo Maarten Nauw

Met de gratis audiotour kom je meer te weten over de rijke geschiedenis van de Oude Kerk. We wensen je een inspirerend bezoek!

Bekijk ook

Bekijk hier tentoonstelling details

In de Oude Kerk vullen heden en verleden elkaar aan. Meer dan zeven eeuwen geschiedenis zijn samengebald in het sobere gebouw, de sfeervolle zijruimtes en kunstinstallaties van hedendaagse kunstenaars. Ga op onderzoek uit en ervaar het bijzondere samenspel tussen eeuwenoud erfgoed en hedendaagse kunst.

Indrukwekkende leegte

De Reformatie, de grote Europese kerkhervorming, leidde in 1566 tot opstanden in de lage landen. Overal vielen kerkinterieurs ten prooi aan plundering en vernieling. Ook aan de Oude Kerk is de Beeldenstorm niet ongemerkt voorbijgegaan. De soberheid van de inrichting is in sterke mate bepalend voor de sfeer en de beleving. Toch zijn ook sporen van het katholieke verleden behouden gebleven. Ze duiken op in de schilderingen op de houten gewelven en in de kleurrijke glas-in-loodramen van de Mariakapel.

Oud en nieuw

In de Oude Kerk gaan heden en verleden hand in hand. Kijk omhoog, naar de middeleeuwse schilderingen op de houten gewelven van de kerk, en naar beneden: de vloer is bedekt met grafzerken. Het graf van Saskia van Uylenburgh, de vrouw van Rembrandt, vind je er onder het kleine koororgel aan de zijkant. Op verschillende plaatsen in de kerk zie je werk van hedendaagse kunstenaars, die een relatie aangaan met het gebouw en haar geschiedenis. Bezoek het Heilig Graf met het rode glasraam (2018) van Giorgio Andreotta Calò. Bewonder het picturale licht op het fotowerk, #0095 [Inside] (2017), van Misha de Ridder en bekijk in de doopkapel de Jan Pieterszoon Coen-sculptuur (2017) van Iswanto Hartono waarin hij het koloniale verleden van Indonesië verbindt met de geschiedenis van de Oude Kerk.

Doorlopende restauraties

Ook dit voorjaar staat in teken van zorg voor het gebouw. Zo zie je als bezoeker hoe verschillende delen van de Oude Kerk worden gerestaureerd en geconserveerd. In de oostgevel van de Mariakapel is een steiger opgetrokken om schade aan de muren en glas-in-lood ramen te herstellen. Lees hier meer over de geschiedenis van de ramen en het restauratieproces. In de Spiegelkamer wordt momenteel het bloemenbehang onder handen genomen. De loszittende stukjes behang en scheurtjes rondom de deuren worden hersteld en verstevigd. Na het herstellen van de scheuren worden de schades gevuld en geretoucheerd. Vervolgens wordt het hele behang grondig afgestoft en schoongemaakt, waardoor de oorspronkelijke kleuren opnieuw kunnen pronken.