21 oktober 2023 t/m 17 maart 2024

Meredith Monk

Oude Kerk presenteert: Meredith Monk

Meredith Monk PC Stephanie Berger Portrait 1920x1242
Jo Stewart Allison Sniffin Ellen Fisher Katie Geissinger Meredith Monk PC Stephanie Berger Vocal Ensemble

Gedurende meer dan vijf decennia heeft Meredith Monk de grenzen van de vocale muziek verlegd. Haar zeer unieke benadering van de stem heeft generaties musici en geluidskunstenaars beïnvloed en haar talrijke prestigieuze prijzen opgeleverd.

Bekijk ook

Bekijk hier tentoonstelling details

In het najaar van 2023 presenteert de Oude Kerk hedendaagse muzieklegende Meredith Monk (1942). De presentatie vormt een unieke terugblik op haar invloedrijke performancepraktijk, waarin ze steeds opnieuw zoekt naar harmonie tussen het spirituele, de aarde, en het menselijke bestaan.

Omvangrijk retrospectief

De klank van Monk’s zang wordt vaak beschreven als eeuwenoud entegelijk eigentijds en sluit daarmee naadloos aan op de Oude Kerk als oudste gebouw van Amsterdam én plek voor hedendaagse kunst. De tentoonstelling toont haar muziek, notaties, partituren en tekeningen, geluidsopnames en films, en een groep immersieve installaties, die thema’s en objecten van haar podiumproducties vertalen naar nieuwe ervaringen. Als aanvulling van de tentoonstelling ontwikkelt Monk voor de Oude Kerk een retrospectieve serie live concerten die een volledige ervaring van haar oeuvre mogelijk maakt.

Legende van de hedendaagse muziek

Een van de bepalende eigenschappen van Monks composities en uitvoeringen is haar zeer onderscheidende gebruik van de menselijke stem. Monk wordt gezien als de grote pionier van interdisciplinaire performance, het genre dat in de jaren 1960 en’70 ontstond in de kunstenaarsgemeenschap van New York. Haar baanbrekende compositorische werk en uitvoeringen zijn talloze keren bekroond. Ze ontving onder meer een National Medal of Arts, de hoogste onderscheiding in de Verenigde Staten die specifiek toegekend voor prestaties in de kunsten.