21 oktober 2023 t/m 17 maart 2024

Meredith Monk: Calling

De Oude Kerk en Hartwig Art Foundation presenteren het allereerste overzicht ooit van het werk van muzieklegende Meredith Monk.

Boek nu
Meredith Monk PC Stephanie Berger Portrait 1920x1242
Jo Stewart Allison Sniffin Ellen Fisher Katie Geissinger Meredith Monk PC Stephanie Berger Vocal Ensemble

Gedurende meer dan vijf decennia heeft Meredith Monk de grenzen van de vocale muziek verlegd. Haar zeer unieke benadering van de stem heeft generaties musici en geluidskunstenaars beïnvloed en haar talrijke prestigieuze prijzen opgeleverd.

Bekijk ook

Bekijk hier tentoonstelling details

Calling viert het visionaire werk van kunstenaar Meredith Monk en vormt een unieke terugblik op haar invloedrijke performancepraktijk. De tentoonstelling vertaalt haar live muziektheaterstukken en concerten naar ontmoetingen met meeslepende video- en geluidsinstallaties in de ruimte van de 700 jaar oude kerk.

Nodig iemand uit om mee te gaan

De kerk als zingend lichaam

Monk transformeert de kerkruimte in een zingend lichaam en dompelt het publiek onder in een speciaal voor de Oude Kerk gecreëerde audiovisuele ervaring. Monks artistieke praktijk en de geschiedenis van de Oude Kerk delen een belangrijke eigenschap: improvisatie als leidraad voor transformatie. De huidige bouwvorm van de kerk is niet voortgekomen uit een vastomlijnd concept, maar door een organisch proces van improvisatie en aanpassing aan de behoeften van de tijd. Net als Monks composities, die ontstaan door improvisatie en fluïde zijn. Stukken vormen de bouwstenen van grotere composities.

Eeuwenoud en eigentijds

De klank van Monk’s zang wordt vaak beschreven als eeuwenoud en tegelijk eigentijds. Haar baanbrekende stemwerk, muziek, theaterperformances en films vinden een vanzelfsprekend huis in de Oude Kerk als oudste gebouw van Amsterdam én plek voor hedendaagse kunst. In de tentoonstelling transformeert haar zang, muziek, film en performances in een ervaring die verder gaat dan het podium. Haar theatrale stukken worden vertaald naar ontmoetingen met immersieve video- en geluidsinstallaties in de ruimte van de 700 jaar oude kerk. 

Terugblik op zes decennia

Beroemde werken zoals Songs of Ascension (2008), Quarry (1976) en ATLAS (1991) worden geactualiseerd als nieuwe installaties. Speciaal voor Amsterdam wordt de interactieve installatie American Archaeology (1998) geactualiseerd als een lokale versie. Bezoekers worden uitgenodigd om betekenisvolle objecten mee te nemen en toe te voegen aan het werk om zo een monument van collectieve herinneringen te bouwen. Daarnaast presenteert de tentoonstelling geluidsfragmenten, partituren, tekeningen scripts; met in het bijzonder materiaal van Indra's Net, haar meest recente werk. 

Live concerten

Als integraal onderdeel van de tentoonstelling wordt een serie live concerten georganiseerd. De concerten verbinden Monks artistieke erfenis met de Oude Kerk en geven deze door aan een nieuwe generatie musici. Op 21 oktober 2023 presenteert Monk samen met twee gerenommeerde leden van haar Vocal Ensemble (Katie Geissinger en Allison Sniffin) een van haar meest zeldzame en intieme concerten. Op 1 december 2023 en 16 februari 2024 klinken Monks beroemde Piano Songs. Tijdens het laatste weekend wordt vindt een live opvoering plaats van A Celebration Service. Kijk hier voor meer informatie en tickets.

Legende van de hedendaagse muziek

Meredith Monk (1942) wordt beschouwd als de grote pionier van de interdisciplinaire performance, het genre dat opkwam in de New Yorkse kunstenaarsgemeenschap in de jaren 1960 en 1970. Een van de bepalende eigenschappen van Monks composities en uitvoeringen is haar zeer onderscheidende gebruik van de menselijke stem. Haar baanbrekende compositorische werk en uitvoeringen zijn talloze keren bekroond. Ze ontving onder meer een National Medal of Arts, de hoogste onderscheiding in de Verenigde Staten die specifiek toegekend voor prestaties in de kunsten.

Samenwerking

Meredith Monk: Calling in Amsterdam is gecureerd door Beatrix Ruf, directeur van Hartwig Art Foundation en is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Meredith Monk en The House Foundation for the Arts. Dit eerste overzicht van Meredith Monks oeuvre is een samenwerking in twee aktes: in de Oude Kerk in Amsterdam, samen met Hartwig Art Foundation (21 okt. 2023 - 17 maart 2024), en in het Haus der Kunst in München (10 nov. 2023 - 3 maart 2024).