21 oktober 2023 t/m 14 april 2024

Meredith Monk: Calling

De Oude Kerk en Hartwig Art Foundation presenteren de eerste Europese overzichtstentoonstelling van muzieklegende Meredith Monk.

Boek nu
Monk 34
Monk 31
Monk 27
Monk 12
Monk 17
Monk 33

'I work in between the cracks, where the voice starts dancing, where the body starts singing, where theatre becomes cinema.' Meredith Monk

Bekijk ook

Bekijk hier tentoonstelling details

Calling viert het visionaire werk van icoon van de hedendaagse muziek, Meredith Monk. De tentoonstelling vormt een unieke terugblik op haar invloedrijke interdisciplinaire kunstenaarschap. Met haar unieke benadering van de menselijke stem en haar mysterieuze, speelse en onconventionele composities, performances, films en installaties heeft Monk de grenzen van de muziek, performance en beeldende kunst verlegd.

Nodig iemand uit om mee te gaan

De menselijke stem als instrument

Meredith Monk heeft met haar baanbrekende vocale composities waarin ze de menselijke stem gebruikt als instrument vele generaties musici en geluidskunstenaars geïnspireerd. Monk transformeert de kerkruimte in een zingend lichaam en dompelt het publiek onder in een speciaal voor de Oude Kerk gecreëerde audiovisuele ervaring. De tentoonstelling vertaalt haar live optredens en concerten naar ontmoetingen met meeslepende video- en geluidsinstallaties in de 700 jaar oude kerk.

Uitgebreid overzicht van Monks oeuvre

De expositie biedt een uitgebreid overzicht van het diverse oeuvre van Meredith Monk. Beroemde muziektheaters zoals Quarry (1976) en ATLAS (1991) worden getoond in de vorm van installaties. Daarnaast presenteert de expositie de baanbrekende videoinstallatie 16 Millimeter Earrings (1966/1998) en de poëtische geluidsinstallatie Silver Lake with Dolmen Music (1981). Ook is er een Amsterdamse variant te zien van Monks iconische werk American Archaeology (1998). Dit interactieve kunstwerk bestaat uit in bijenwas gedoopte voorwerpen. Tijdens de looptijd van de tentoonstelling wordt het werk verder aangevuld door publiek met nieuwe objecten. 

Serie liveconcerten

Als integraal onderdeel van de tentoonstelling wordt een serie live concerten georganiseerd. De concerten verbinden Monks artistieke erfenis met de Oude Kerk en geven deze door aan een nieuwe generatie musici. Op 21 oktober 2023 presenteert Monk samen met twee gerenommeerde leden van haar Vocal Ensemble (Katie Geissinger en Allison Sniffin) een van haar meest zeldzame en intieme concerten. Op 1 december 2023 en 16 februari 2024 klinken Monks beroemde Piano Songs. 

Icoon van de hedendaagse muziek

Meredith Monk (New York, 1942) is componist, zanger, regisseur/choreograaf en maker van nieuwe opera's, muziektheaterwerken, films en installaties. Ze wordt erkend als een van de meest unieke en invloedrijke kunstenaars van onze tijd en is de pionier van wat nu de 'uitgebreide vocale techniek' en 'interdisciplinaire performance' wordt genoemd. Met haar raadselachtige, speelse en onconventionele composities en performances heeft ze de grenzen van de muziek, beeldende kunst en performance verlegd. Haar werk is wereldwijd op grote podia gepresenteerd en talloze malen onderscheiden. In de afgelopen zes decennia is ze geprezen als 'een tovenaar van de stem' en 'een van Amerika's coolste componisten'.  

Eerste overzichtstentoonstelling in Europa

Meredith Monk: Calling is een copresentatie van de Oude Kerk Amsterdam en Hartwig Art Foundation. De tentoonstelling is samengesteld door Beatrix Ruf, directeur van de Hartwig Art Foundation, in nauwe samenwerking met Meredith Monk en The House Foundation for the Arts in New York. Dit eerste overzicht van het oeuvre van Meredith Monk is een samenwerking in twee aktes: in de Oude Kerk in Amsterdam, samen met Hartwig Art Foundation (21 oktober 2023 – 14 april 2024) en het Haus der Kunst in München (10 november 2023 – 3 maart 2024).