wandelgesprekken – once in a lifetime

iedere zaterdag, 14 mei - 27 augustus 2016

Tijdens de tentoonstelling Once in a Lifetime (te zien t/m 28 augustus) was er iedere zaterdag een Wandelgesprek. Sprekers vanuit verschillende kennisgebieden gidsten je door de tentoonstelling en bespraken de (levens)vragen die de kunstwerken oproepen. Anders dan gebruikelijke museumgidsen zijn de ‘wandelsprekers’ schrijvers, denkers, doeners en makers, die hun eigen kennis gebruikten als vertrekpunt en actief het gesprek aan gingen met jou als de ‘wandelaar’. Iedere ‘wandelspreker’ deed dit op zijn of haar eigen manier waardoor geen enkel Wandelgesprek hetzelfde was.

 

Boris van der Ham
Boris van der Ham tijdens een Wandelgesprek in de Oude Kerk, 2016 © Robert Glas.

wandelgesprek met maarten doorman – 14 mei, 11:00 uur / 13:00 uur
Doorman is schrijver, filosoof en docent Cultuurfilosofie aan het Maastricht University College en Kunstkritiek aan de Universiteit van Amsterdam. Onlangs schreef hij De navel van Daphne; Over kunst en engagement (2016). Hierin stelt hij de vraag hoe kunst betekenis geeft aan de maatschappij en hoe het ons verder kan brengen naar een betere toekomst. Veel hedendaagse kunstenaars trekken met een boodschap de wereld in, maar wat houdt hen bezig en wat brengt een kunstwerk teweeg? Regelmatig verschijnen artikelen van zijn hand in De VolkskrantDe Groene Amsterdammer en Filosofie Magazine. Daarnaast schreef hij over tal van onderwerpen boeken, zoals De romantische orde (2004) en Rousseau en ik (2012).

wandelgesprek met diederiek van loo – 21 mei, 11:00 uur / 13:00uur
Diederiek van Loo (47) is als predikant-pionier verbonden aan de Amersfoortse Zwaan en werkt graag op het snijvlak van zingeving en kunst. Ze spreekt met veel mensen en treedt het leven open, met humor en wijsheid tegemoet. Zij vertelt zelf het volgende over haar wandelgesprek: “Mensen zijn eindeloos verschillend en ik vind het inspirerend om te horen hoe iemand in het leven staat. Maar voor het hoogste, mooiste of diepste in het leven zijn woorden vaak ontoereikend. Kunst daarentegen kan nieuwe gedachten doen opborrelen, onverwachte inzichten en ruimte geven, hart en verstand in evenwicht brengen. Ik verken graag met u het vergankelijke leven, wandelend in de eeuwenoude ruimte van de Oude Kerk.”

wandelgesprek met stephan sanders – 28 mei, 11:00 uur / 13:00 uur
Sanders is een Nederlands columnist, presentator, essayist en auteur. Hij studeerde filosofie en politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1986 publiceert hij in onder meer in De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en heeft hij zijn eigen vaste column in Vrij Nederland en in Onze Wereld. Voor Omroep HUMAN presenteert hij ‘Brainwash radio’. Van zijn hand verschenen onder andere Ai, Jamaica, Connie Francis of de onschuld van Amerika, De grote woede van M. en Buitenwacht.

wandelgesprek met daan roovers – 4 juni, 11:00 uur / 13:00 uur
Een wandelgesprek ‘zorgt voor duiding, nieuwe inzichten en bijzondere gesprekken. Het is een waardevolle toevoeging aan een tentoonstellingsbezoek,’ aldus een bezoeker. Daan Roovers ontwikkelt als filosoof en ondernemer nieuwe manieren om mensen aan het denken te zetten. Ze laat zich inspireren door de ideeën uit de filosofie om de wereld van nu, onze plaats daarin en ons persoonlijk leven beter te begrijpen.

wandelgesprek met lammert kamphuis – 11 juni, 11:00 uur / 13:00 uur
‘Wat gebeurt er wanneer je voor een kunstwerk staat?’ Daar wil filosoof Lammert Kamphuis het met deelnemers aan het wandelgesprek over hebben! Lammert wil de deelnemers uitdagen de blik naar binnen te richten: “We kijken niet alleen naar het kunstwerk, maar vragen ons met elkaar af wat er bij ons gebeurt wanneer we voor dit specifieke kunstwerk staan. Omdat er bij iedereen iets anders gebeurt van binnen, ontstaan er verrassende gesprekken over hoop, verdriet, herinnering en geluk.”

wandelgesprek met jacqueline grandjean, directeur van de Oude Kerk – 18 juni, 11:00 uur / 13:00 uur
“Natuurlijk kan ik vertellen over de kunst en waarom deze werken in de Oude Kerk staan. Maar stiekem ben ik benieuwd naar hoe jij als bezoeker naar de kunstwerken kijkt. Ik ga je dus niet vertellen wat je ‘moet’ zien, of welke betekenis je aan het werk moet geven.”

wandelgesprek met adelheid roosen – 25 juni, 11:00 uur / 13:00 uur
“Als ik het woord vergankelijkheid hoor denk ik aan de reis van mijn moeder. Zij kreeg Ziekte van Alzheimer. Ik ervoer haar als een Alice in Wonderland: ze valt in een gat in de grond, door de tijd heen. En ik val haar achterna, ontdek de nieuwe wereld waar ze is, wat ze beleeft, doet en zegt in haar nieuwe taal. Door de vergankelijkheid achterna te vallen, ontdekte ik wie mijn moeder nu aan het worden is.”

wandelgesprek met boris van der ham – 2 en 9 juli, 11:00 uur / 13:00 uur
“Vergankelijkheid kan ontluisterend en confronterend zijn, maar het kan ook helpen het nare te vergeten. Het zet in ieder geval druk op ons leven: Stel niet te lang uit, geniet van het moment.”. Boris van der Ham was Tweede Kamerlid voor D66 en is nu bestuurder bij onder andere het Humanistisch Verbond, de vereniging die atheïsten, humanisten, agnosten en vrijzinnigen verbindt. Daarnaast acteert hij en schrijft boeken, columns en opinieartikelen. Zaterdag 9 juli gidst hij bezoekers langs de kunstwerken van de tentoonstelling. Koop je ticket hier.

wandelgesprek met abdelkader benali – 16 juli, 11:00 uur / 13:00 uur
Abdelkader Benhali is momenteel te zien in het programma Chez Benali, waarin hij met zijn vrouw Saida Nabi door Marokko reist en culinaire geheimen onthult van het land dat bekend staat om haar rijke keuken. Benali schrijft romans, toneel en artikelen en recensies voor onder meer Algemeen Dagblad, de Groene Amsterdammer, Esquire, de Volkskrant en Vrij Nederland. Voor zijn romandebuutBruiloft aan zee werd hij in 1997 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, die hij in 2003 kreeg voor zijn tweede roman, De langverwachte. Tijdens de Israëlisch-Libanese Oorlog in 2006 verzorgde Benali voor Vrij Nederland een weblog vanuit Libanon, waar hij bij het uitbreken van de oorlog toevallig verbleef.

wandelgesprek met marjo van bergen – 23 juli, 11:00 uur / 13:00 uur
Marjo van Bergen is onder andere zelfstandig humanistisch raadsvrouw. Vanuit die achtergrond is zij in staat de levensvragen die de tentoonstelling oproept met de deelnemers van het wandelgesprek te begeleiden.

wandelgesprek met leoni van de water – 30 juli, 11:00 uur / 13:00 uur
Leoni van de Water is humanistica, conceptontwikkelaar en facilitator. Het is haar passie om mensen met zichzelf en met elkaar in contact brengen. Om te beseffen dat we allemaal best op elkaar lijken, maar ook om de verschillen te vieren. Met haar bedrijf Over The Moon ontwikkelt ze programma’s en trainingen die mensen stimuleren bewuster in het leven te staan.

wandelgesprek met funda müjde – 6 augustus, 11:00 uur / 13:00 uur
“Bij vergankelijkheid denk ik eigenlijk juist niet aan de dood. Het bewust zijn van vergankelijkheid zorgt voor mij ook voor de drang om het meest uit het leven hier en nu te willen halen en plannen voor de toekomst te maken. Ik ben heel benieuwd waar de deelnemers aan de rondleiding aan denken bij vergankelijkheid.”

wandelgesprek met lammert kamphuis – 13 augustus, 11:00 uur / 13:00 uur
Filosoof en theoloog Lammert Kamphuis is naast zijn werk als freelance filosoof, ook programmamaker en kwaliteitsmanager bij The School of Life. Zijn kracht ligt in het inzichtelijk maken van complexe filosofische theorieën en deze toepassen op het alledaagse leven. Als spreker en moderator weet hij op een persoonlijke en ontspannen manier precies datgene naar voren te halen wat er werkelijk toe doet. In 2014 bracht hij het boek ‘Vrijgemaakt’? uit.

wandelgesprek met karin amatmoekrim – 20 augustus, 11:00 uur / 13:00 uur
“Het besef van onze vergankelijkheid geeft noodzaak aan de keuzes die we maken in ons leven. Voor zover we weten, kunnen we het maar één keer doen. De kunst is om er dan alles uit te halen,”. Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 1976) is geboren uit een Javaanse moeder en Chinees-Creools-Indiaanse vader. In 2004 debuteerde ze met Het knipperleven (Uitgeverij 521). Het boek werd omschreven als een existentialistische bildungsroman, waarin Amatmoekrim zonder reserves onderwerpen als eenzaamheid en dood aanpakte.Momenteel werkt Amatmoekrim aan verschillende projecten waaronder artikelen voor VPRO Radio, een speciale editie van Suske en Wiske ism tekenaar Hanco Kolk en een kort verhaal voor MOTI Museum of The Image.

wandelgesprek met  jasper krabbé en nina folkersma – 27 augustus, 11:00 uur / 13:00 uur

samenwerking
Once in a Lifetime is gecureerd door Nina Folkersma en tot stand gekomen door samenwerking tussen de Oude Kerk en het Humanistisch Verbond. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door hetAmsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Sluyterman van Loo, KunstenIsraël, de Israëlische Ambassade, het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Beeld: Job Koelewijn, Celebration (you only live once)(you only die once) (2016) in de Oude Kerk, 2016 © Robert Glas.Delen