5 juli 2019

Op de vroege morgen is de Oude Kerk een meditatieve oase in de stad, met een enerverende zonsopkomst die licht door de hoge kerkramen werpt. Op dit vroege tijdstip kun je genieten van het muziekprogramma Silence, dat een contemplatief contrast vormt met het hectische stadscentrum. Concerten waarbij de akoestiek en ruimte van de Oude Kerk centraal staan. Elke eerste vrijdag van de maand om 8 uur ochtends.

silence #21
Na 5 jaar restauratie is het Vater-Müllerorgel in 2019 volledig gerestaureerd. Het klinkt tijdens dit eerste Silence concert na de restauratie prominent in een speciale bewerking van Building van Philip Glass voor orgel en 4 saxofoons, en in de grootse Passacaglia van Johann Sebastian Bach. Daarnaast klinkt muziek van Sweelinck: de Chromatische Fantasie van Sweelinck, gespeeld op het transeptorgel, en compositieopdracht die de Oude Kerk gaf aan het Artvark Saxofoon Quartet in het kader van de ingebruikname van het orgel op 11 mei: een bewerking van Sweelincks Psalm 149.

De musici van Silence #21 zijn Laurens de Man (orgel) en het Artvark Saxofoon Kwartet (Rolf Delfos (altsaxofoon), Bart Wirtz (altsaxofoon), Mete Erker (tenorsaxofoon) en Peter Broekhuizen (baritonsaxofoon).

volgende silence-concerten
2 augustus 2019
Organist en componist Jacob Lekkerkerker: Cathedral Mobile, met Alfredo Genovesi, Oene van Geel en Gareth Davis.

6 september 2019
La lontananza nostalgica utopica futura, van Luigo Nono. Diamanda Dramm, viool, Wouter Snoei, klankregie.

4 oktober 2019
Organist James McVinnie, met Bach, Pärt en nieuwe composities voor orgel en elektronica.

5 juli 2019
, 08:00 – 09:00