2 juni 2017

There is no such thing as an empty space or an empty time. There is always something to see, something to hear. In fact, try as we may to make a silence, we cannot. – John Cage (in Silence, 1961)

De Oude Kerk is op de vroege ochtend om 8:00 uur een meditatieve oase in de stad, met een enerverende opkomst van de zon door de hoge kerkvensters. Op dit vroege uur klinkt het muziekprogramma Silence, een contemplatief tegengeluid in een hectische binnenstad.

silence #4
Op vrijdag 2 juni vindt de vierde editie van Silence plaats, ditmaal tijdens de tentoonstelling van beeldend kunstenaar Sarah van Sonsbeeck. Percussionist Tatiana Koleva speelt In A Landscape van John Cage, muziek van Peter Klatzow, Astor Piazolla en improvisaties. Koleva is een van Nederlands meest vooraanstaande percussionisten. Ze treedt wereldwijd op als slagwerker en marimbaspeler en is een belangrijk ambassadeur van eigentijdse muziek. In 2009 ontving ze de prestigieuze Musician of the year Award van de Bulgaarse Nationale Radio. Naast haar werk als solist en ensemblespeler richtte ze de Youth Percussion Pool op; een educatie- en performanceprogramma voor jonge percussionisten.

muziek in de oude kerk

De Oude Kerk kent een indrukwekkende muziekgeschiedenis en was in de zestiende eeuw een van de eerste plekken in Noord-Europa waar een publiek van openbare concerten kon genieten. In afwachting van de restauratie van het Vater-Müller-orgel koos de Oude Kerk ervoor om de stille tijd goed te gebruiken en na te denken over een nieuw muzikaal programma. Vanuit gesprekken met muzikanten, kunstenaars en programmeurs is in november 2016 een muziekprogrammering van start gegaan in aansluiting op de kunstprogrammering van de Oude Kerk en in de context van een monumentaal gebouw. De concerten van de Silence serie beginnen altijd om 8:00 uur, en klinken frequent op een eerste vrijdagochtend van de maand.

Silence #5 vindt plaats op 4 augustus 2017, met muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck.
Silence #6 vindt plaats op 1 september 2017, met componist Thomas Ankersmit, synthesizer.

2 juni 2017, 08:00 uur

oude Kerk, oudekerksplein (de wallen), amsterdam

prijs: 10 euro (Museumkaart, Vrienden van de Oude Kerk, ICOM card, I Amsterdam city card, stadspas vrij entree)
online tickets