0034_2017_03_02_Oude_Kerk_Silence_3_Photo_Ernst_van_Deursen_LARGE

silence #3

3 maart 2017

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

There is no such thing as an empty space or an empty time. There is always something to see, something to hear. In fact, try as we may to make a silence, we cannot. – John Cage (in Silence, 1961)

De Oude Kerk is om 8 uur ‘s ochtends een meditatieve oase in de stad, met een enerverende opkomst van de zon door de hoge kerkvensters. Op dit vroege uur klinkt het muziekprogramma Silence, een contemplatief tegengeluid in een hectische binnenstad.

geluidsproject voor drie blazers, één zanger en twee statiefventilatoren, marinus boezem (1980)
Vrijdag 3 maart vindt de derde editie van Silence plaats. Ditmaal in het kader van de tentoonstelling van Marinus Boezem. Een tot op heden onuitgevoerd muziekstuk van Boezem wordt 37 jaar na dato voor het eerst ten gehore gebracht in de Oude Kerk. Een serie grafieken waarin longinhoud van de musici tijdens rust en belasting wordt weergegeven, vormt de partituur van het ‘geluidsproject voor drie blazers, één zanger en twee statiefventilatoren’. Het resultaat is een muziekstuk waarin de vermoeidheid van de muzikanten steeds meer te zien, voelen en horen is.

Muzikanten zijn stem-performer Jaap Blonk, geroemd om zijn uitvoeringen van de ‘Ursonate’ van Kurt Schwitters, en de vooraanstaande Nederlandse blazers Tjeerd Oostendorp (tuba), Wolter Wierbos (trombone) en Romain Bly (hoorn).

muziek in de oude kerk

De Oude Kerk kent een indrukwekkende muziekgeschiedenis en was in de zestiende eeuw een van de eerste plekken in Noord-Europa waar een publiek van openbare concerten kon genieten. In afwachting van de restauratie van het Vater-Müller-orgel koos de Oude Kerk ervoor om de stille tijd goed te gebruiken en na te denken over een nieuw muzikaal programma. Vanuit gesprekken met muzikanten, kunstenaars en programmeurs is in november 2016 een muziekprogrammering van start gegaan in aansluiting op de kunstprogrammering van de Oude Kerk en in de context van een monumentaal gebouw. De concerten van de Silence serie beginnen altijd om 8:00 uur, en klinken frequent op een eerste vrijdagochtend van de maand. De volgende editie van Silence, #4, vindt plaats op vrijdagochtend 2 juni.

silence #3
3 maart 2017, vanaf 08:00 uur
Oude Kerk, Oudekerksplein (de wallen), Amsterdam
prijs: 10 euro (Museumkaart, Vrienden van de Oude Kerk, ICOM card, I Amsterdam city card, stadspas vrij entree)

(reserveer online)

beeld: ernst van deursen

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
0034_2017_03_02_Oude_Kerk_Silence_3_Photo_Ernst_van_Deursen_LARGE