silence #26: morton feldmans triadic memories door helena basilova

6 december 2019

De tentoonstelling Poems for Earthlings van de Argentijnse kunstenaar Adrián Villar Rojas vormt een indrukwekkende ingreep in de architectuur van de Oude Kerk. Als gevolg van de installatie ontstaan er nieuwe tijdelijke ruimtes en architectonische volumes in de kerk. Aan de achterkant van de installatie bevindt zich zo’n ‘restruimte’. Deze is voor bezoekers van de tentoonstelling niet toegankelijk, maar voor het publiek van Silence #26 wel: dan onderzoeken we samen de nieuwe akoestiek van deze tijdelijke situatie in de kerk. Tijdens dit ochtendconcert voert pianist Helena Basilova de compositie Triadic Memories van Morton Feldman uit.

morton feldman, triadic memories
De Amerikaanse componist Morton Feldman (1926-1987) werd bekend in de jaren 1950. Hij stond in nauw contact met beeldend kunstenaars zoals Robert Rauschenberg, Jasper Johns, Philip Guston, Alexander Calder en Jackson Pollock. In zijn composities verandert tijdsbeleving, en klassieke vorm wordt losgelaten. In plaats hiervoor komen begrippen als proportie en schaal. Tijdslengtes, rusten en stiltes nemen toe; het muzikale geheugen van de luisteraar wordt beproefd. Feldman beschouwde zijn Triadic Memories(1981) als een ruimtelijk landschap waarin je je begeeft. Kan een landschap te lang duren, en heeft het een begin en een eind?

helena basilova
Helena Basilova (1983) is de dochter van twee vooraanstaande Russische pianisten. Ze groeide op in Nederland en studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en aan New York University. Ze treedt veelvuldig op met werk van Russische componisten als Prokofiev, Rachmaninov, Gubaidulina en Scriabin. Daarnaast heeft ze een diepe band ontwikkeld met de verstilde en ontregelende muziek van Amerikaanse componisten als John Cage en Morton Feldman. Net als generatiegenoten Diamanda Dramm en Maya Friedman is Basilova een voorvechter van een nieuwe beleving van hedendaagse klassieke muziek waarbij context, ruimte en klankbeleving opnieuw in verhouding worden gebracht.

over silence
De Oude Kerk staat midden op de Wallen. ’s Ochtends, wanneer de zon opkomt en de stad langzaam wakker wordt, is het er stil: dan valt op hoe mooi de eeuwenoude buurt eigenlijk is. Iedere eerste vrijdag van de maand om 8 uur in de ochtend kun je hier genieten van het eigentijdse muziekprogramma Silence. Voor deze concerten, een muzikaal eerbetoon aan de ruimte en akoestiek van de Oude Kerk, wordt samengewerkt met veelal jonge, vernieuwende muzikanten. Er zijn geen vaste zitplaatsen; bezoekers en musici dwalen samen door de kerk om te ontdekken hoe de muziek er klinkt op verschillende plekken. Zo ontstaat een nieuwe traditie van ‘spatial music’ in een eeuwenoud gebouw, in de wisselende context van seizoenen en tentoonstellingen. De concerten worden ontwikkeld door Jacob Lekkerkerker, curator muziek en organist van de Oude Kerk.

silence #26
6 december 2019, 08:00 – 09:00
Oude Kerk, Oudekerksplein, Amsterdam
tickets

volgende editie
In januari 2020 vindt er geen Silence plaats. De volgende edities zijn op 7 februari, 6 maart, 3 april en 1 mei.