silence #11: franck krawczyk

6 april 2018

De Oude Kerk is op de vroege ochtend een bijzondere oase in de stad, met een enerverende opkomst van de zon achter de hoge kerkvensters. Op dit vroege uur klinkt er het muziekprogramma Silence, een contemplatief tegengeluid in een hectische binnenstad.

silence #11, franck krawczyk
Op vrijdag 6 april is er een concert van componist Franck Krawczyk in het kader van de tentoonstelling NA van Christian Boltanski. Krawczyk ontwierp het wandelconcert VOOR waarbij het publiek net als in de vroege eeuwen van de kerk door de ruimte wandelt en luistert naar muziek. Er spelen 13 cellisten viermaal een estafette-stuk, en dit wordt afgewisseld door accordeon, orgel, solostemmen en een kinderkoor.
Het publiek beweegt zich door de kerk heen, van klank naar klank, of kiest ervoor om plaats nemen op een zelfgekozen enkele plek. De titel, VOOR, zou evengoed NA kunnen zijn, aldus Krawczyk: het concert vindt plaats na de nacht en voor de dag.

franck krawczyk
De Franse componist Franck Krawczyk werkt sinds vele jaren samen met kunstenaar Christian Boltanski, zoals voor Monumenta in het Grand Palais en op de Biënnale van Venetië. In 2016 ging zijn compositie Après in première, geschreven in opdracht van de New York Philharmonic Orchestra. In Nederland was Krawczyk eerder te horen tijdens het Holland Festival, in samenwerking met ICK / Emio Greco en Pieter C. Scholten.

Franck Krawczyk is een muzikale omnivoor, die met groot gemak notenmateriaal van componisten uit het verleden samensmelt met zijn eigen noten. Voor het concert in de Oude Kerk bewerkte hij materiaal van Gustav Mahler en Henri Dutilleux. Dit componeert hij heen om onder andere de Chromatische Fantasie van Sweelinck op orgel en zijn eigen compositie voor vrouwenstem NADA. NADA is gebaseerd op een tekst van Juan de la Cruz: wie zoekt, vindt niets, wie het zoeken opgeeft, die vindt. Op de laatste dag van de tentoonstelling, op zondag 29 April van 20 – 21.30, wordt het concert in andere vorm herhaald.

musici
Franck Krawczyk – compositie, muzikale leiding, accordeon
Klaartje van Veldhoven – sopraan
Matteo Imbruno – transeptorgel
Tjakina Oosting – solo cello
Cassandra Luckhardt, Anne Korff de Gidts, Magrita Rondeel & Jur de Vries – cello
De cello-sectie van het Amsterdams Studenten Orkest Jan Pieterszoon Sweelinck
Het Splendor Kinderkoor

muziek in de oude kerk
De Oude Kerk kent een indrukwekkende muziekgeschiedenis en was in de zestiende eeuw een van de eerste plekken in Noord-Europa waar een publiek op een laagdrempelige wijze van openbare concerten kon genieten. In November 2016 is de Oude Kerk gestart met de muziekserie Silence, concerten op het vroege ochtenduur, in aansluiting op de kunstprogrammering van de Oude Kerk en in de context van een monumentaal historisch gebouw. Vanaf 2018 is de Oude Kerk elke eerste vrijdag van de maand om 8 uur geopend, met vrijwel elke maand een concert.

Silence
#12 vindt plaats op 6 juni om 8 uur. In mei bereidt de Oude Kerk zich voor op de nieuwe tentoonstelling van Giorgio Andreotta Calo en is er geen Silence concert.

silence #11: franck krawczyk
6 april 2018, 08:00 – 09:00 uur
oude kerk, oudekerksplein (de wallen), amsterdam
prijs: 10 euro (online tickets) (vrij entree met museumkaart, we are public of vriendenpas)