saskia ontbijt

9 maart 2022

Saskia van Uylenburgh (1612-1642) – ‘huysvrouw’ en muze van Rembrandt – ligt in de Oude Kerk begraven. Elk jaar op 9 maart, precies om negen over half negen ‘s ochtends, valt een zonnestraal op haar graf. Sinds jaar en dag wordt hier jaarlijks met muziek en gesproken woord bij stilgestaan tijdens het Saskia ontbijt.

Het leven van Rembrandt van Rijn en Saskia van Uylenburgh is nauw verweven met de geschiedenis van de Oude Kerk. De twee zonen van Rembrandt en Saskia werden gedoopt in de Oude Kerk, ze tekenden hun ondertrouwakte in de Spiegelkamer en Saskia van Uylenburgh werd er in 1642 op 29-jarige leeftijd begraven.

programma
Afgelopen twee jaar kon vanwege de corona-maatregelen het Saskia ontbijt niet plaatsvinden. Maar dit jaar is het geliefde Saskia Ontbijt terug! Omlijst met muziek, een klein ontbijt en een welkomstwoord/introductie door onze nieuwe directeur Mariette Dölle. Tevens is er de mogelijkheid om aansluitend de tentoonstelling The Fall van Susan Philipsz te bezoeken. De deuren van het museum zullen speciaal voor de bezoekers van het Saskia ontbijt een uur eerder opengaan.

7.20 deuren open
7.45 ontbijt staat klaar
7.50 luiden kerkklokken
8.15 zonsopgang met welkom en muziek
8.39 moment rondom graf Saskia
8.50 introductie Mariette Dölle
9.00 mogelijkheid om de geluidsinstallatie van Susan Philipsz te bezoeken

muziek
Tijdens het Saskia ontbijt klinkt muziek. Dit jaar speelt de organist van de Oude Kerk Jacob Lekkerkerker – op het Vater Muller orgel –  en soleert de 30-jarige Elisabeth Hubmann op het transeptorgel.

Ter ere van Saskia wordt een improvisatie van Mein Junges Leben hat Ein End uitgevoerd van ’s lands beroemdste componist, Jan Pieterszoon Sweelinck (1561-1621). Sweelinck legde na de Reformatie in de Oude Kerk de basis voor openbare concerten. Jonge organisten uit heel Europa kwamen naar Amsterdam om les van hem te krijgen. Vorig jaar werd rondom de vierhonderdste sterfdag van Sweelinck in de Oude Kerk en op talrijke andere plekken in de stad, aandacht besteedt aan Sweelincks leven en werk tijdens het Sweelinck Festival. De levens van Jan Pieterszoon Sweelinck en Saskia overlappen elkaar deels, Saskia was 9 toen Sweelinck overleed en in de Oude Kerk begraven werd.

Hoewel de vraag groot is, proberen we het evenement kleinschalig te houden zodat alle aanwezigen kunnen genieten van het programma en er voor iedereen ontbijt beschikbaar is.

Foto: Maarten Nauw