monuments #7: jubileumconcert matteo imbruno

7 mei 2022

Organist Matteo Imbruno speelt een kwart eeuw in de Oude Kerk. Sinds mei 1997 is hij organist-titulair van Amsterdams oudste concertzaal, de Oude Kerk. Dat vieren wij met een jublieumconcert waarin hij muziek speelt van drie van zijn favoriete componisten: Johann Sebstian Bach, Jan Pieterszoon Sweelinck en Girolamo Frescobaldi. Sinds 2013 deelt Imbruno zijn positie met Jacob Lekkerkerkerk die tijdens het concert improvisaties zal spelen.

programma

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
Fantasia in a
Poolse Dans

Girolamo Frescobaldi (1583-1643)
Toccata
Canzona
Toccata per l’elevazione
Bergamasca

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Concert voor klavecimbel, strijkers en basso continuo
(BWV 1054, bewerking voor orgelsolo: Bernhard Winsemius)

Improvisaties door Jacob Lekkerkerker

musici
Matteo Imbruno (1964) studeerde orgel in Bologna (Liuwe Tamminga), Rotterdam (Bernard Winsemius) en Lübeck (Martin Haselböck). Hij is sinds 1997 organist-titulair van de Oude Kerk in Amsterdam, dezelfde functie die Jan Pieterszoon Sweelinck in de 17e eeuw bekleedde. Als concertorganist speelde hij op de meest prestigieuze festivals en muziekcentra van Europa, Japan, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Hij was gastdocent aan het Buenos Aires Conservatory, University of Rosario, University of Mendoza (Argentinië), Arizona State University en Brown University (USA). Matteo Imbruno is artistiek leider van het Internationaal Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck in de Oude Kerk en de Fondazione Accademia di Musica Italiana per Organo in Pistoia.

Jacob Lekkerkerker (1975) studeerde orgel in Den Haag en Lyon (bij Loïc Mallié), kunstgeschiedenis en filosofie in Amsterdam, en compositie aan Goldsmiths, University of London. Hij is sinds 2013 organist-titulair van de Oude Kerk. Hij was winnaar van het Nationaal Orgelimprovisatie Concours, de Jur Naessens Prijs (Bimhuis), de Prix Englert-Marchal en de Sweelinck-Müllerprijs. Hij treedt op belangrijke orgelfestivals zoals Organ Reframed, London en Toulouse les Orgues en werkt als organist en componist samen met kunstenaars uit vele genres, zoals slagwerker Leonard Eto, componist Nicolas Jaar, en kunstenaarsduo Children of the Light: recent in MU Hybrid Art House te Eindhoven en Paradise Row Galleries, London.

muziek in de oude kerk
De Oude Kerk is naast het oudste gebouw van Amsterdam ook de oudste muziektempel van de stad. Het is een plek waar al ruim 700 jaar muzikale tradities ontstaan, worden doorgegeven en vernieuwd. De ochtendserie Silence brengt altijd muzikale verrassingen op de eerste vrijdag van de maand. In de zaterdagavondserie Monuments spelen vooraanstaande organisten uit binnen- en buitenland muziek van componisten in wiens oeuvre het orgel een centrale plaats inneemt. Playing the Cathedral is een residentie-programma en festival waarin (inter)nationaal vermaarde musici uitgenodigd worden speciaal voor de kerkruimte nieuw werk te maken. Zo hoor je in de Oude Kerk gekende meesterwerken op nieuwe manieren en pionierswerken van levende legendes.