güler ates

16 september - 16 oktober 2016

Güler Ates toont een aantal fotowerken in de verschillende stijlkamers van de Oude Kerk. Daarnaast werd de Oude Kerk op 22 en 23 september door Ates gebruikt als atelier in haar nieuwste fotoproject. Zowel de historie van het gebouw als de werking van het licht hebben haar geïnspireerd om hier nieuw werk te ontwikkelen. Naast een presentatie van bestaand werk werd dus een blik geworpen op het ontstaan van deze werken. Je zag de kunstenaar aan het werk, je kreeg inzicht in het proces en je kon haar vragen stellen.

over de kunstenaar
Ates toont met haar persoonlijke werk veelal gesluierde vrouwen in historische Westerse interieurs. Ze groeide op in het oosten van Turkije. Voor haar studie vertrok ze naar London. In haar werk stelt ze zowel de Westerse cultuur als de Oosterse cultuur simultaan aan de orde. Ze belicht hiermee actuele vragen en laat schijnbare tegenstellingen samengaan. De typische huiskamertaferelen met doorkijkjes en het gebruik van natuurlijk licht maken dat de fotowerken overeenkomen met het werk van Johannes Vermeer en Pieter de Hooch.

Door een gesluierde vrouw in de betekenisvolle ruimte van de Oude Kerk te plaatsen, wordt de relatie tussen de sluier en het Westen bevraagd, maar ook de plaats van gesluierde vrouwen in de Europese (schilder)traditie. – Güler Ates

De kunstwerken die ontstaan uit het project in de Oude Kerk zijn vanaf 25 november 2016 te zien in de tentoonstelling Femocracy – The devine Femine bij Marian Cramer Projects.

16 september t/m 16 oktober 2016
€7,50 (unseen kaarthouders €3,75, museumkaart gratis)
koop je ticket

Beeld: Güler Ates, Reflection, 2014 © Güler Ates