finissage: na – christian boltanski

29 april 2018

Na vijf succesvolle maanden loopt vandaag de tentoonstelling NA met werk van Christian Boltanski tot een einde. Speciaal voor de Oude Kerk creëerde Boltanski een nieuwe compositie en plaatste hij verschillende monumentale installaties om te speculeren over de vraag wat er gebeurt nadat ons leven ten einde is gekomen.

De tentoonstelling wordt op passende wijze afgesloten met een stuk dat componist en vriend van Boltanski, Franck Krawczyk heeft ontworpen voor de tentoonstelling. Tijdens de avond dwaalt het publiek net als in de vroege eeuwen van de kerk door de ruimte en luistert naar muziek. Er spelen 13 cellisten viermaal een estafette-stuk, en dit wordt afgewisseld met solo’s door sopraan Klaartje van Veldhoven en twee stukken voor vier zangers. Het publiek dwaalt door de kerk, en bepaalt haar eigen houding ten opzichte van klank. Een bijzonder einde van een veelbesproken tentoonstelling.

franck krawczyk
De Franse componist Franck Krawczyk werkt sinds vele jaren samen met Christian Boltanski, zoals voor Monumenta in het Grand Palais en op de Biënnale van Venetië. In 2016 ging zijn compositie Après in première, geschreven in opdracht van de New York Philharmonic Orchestra. In Nederland was zijn werk eerder te horen tijdens het Holland Festival, in samenwerking met ICK / Emio Greco en Pieter C. Scholten.
Voor de tentoonstelling van Christian Boltanski componeerde Krawczyk een tweeluik: VOOR / NA. Het concert VOOR klonk op 6 april, 8 uur in de ochtend, in de concertserie Silence. In NA staat, opnieuw, zijn Krawczyks compositie Lamento centraal, dat viermaal wordt uitgevoerd. Lamento wordt afgewisseld met een compositie voor sopraan, NADA, en twee bewerkte stukken voor vier zangers van Franz Liszt (Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen en Nuages Gris). NADA is gebaseerd op een tekst van Juan de la Cruz: wie zoekt, vindt niets, wie het zoeken opgeeft, die vindt. Tot slot van de Finissage klinkt Liebestod, het slot van Wagners opera Tristan en Isolde, waarin Isolde treurt om haar overleden man.

musici
Franck Krawczyk – compositie, muzikale leiding, piano
Klaartje van Veldhoven – sopraan
Elsbeth Gerritsen – alt
Steven van Gils – tenor
Arnout Lems – bas
Tjakina Oosting – solo cello
Cassandra Luckhardt, Anne Korff de Gidts, Magrita Rondeel, Jur de Vries – cello
De cello-sectie van het Amsterdams Studenten Orkest Jan Pieterszoon Sweelinck

sweelinck: 14:00 uur, 16:00 uur, 18:00 uur
Om 14:00, 16:00, 18:00 uur klinkt Sweelincks compositie Mein Junges Leben hat ein End, uitgevoerd door Matteo Imbruno (orgel) en Arnout Lems (bas). Een man zingt zijn vrouw en kind toe, hij weet zijn ziel zijn lichaam spoedig zal verlaten. Een opmaat van de Finissage.

finissage christian boltanski
29 april 2018, 20.00 – 21.30
oude kerk, oudekerksplein (wallen), amsterdam
prijs: 10 euro (museumkaart, vrienden van de oude kerk, icom card, I Amsterdam city card, stadspas vrij entree)

De tentoonstelling NA is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, BankGiro Loterij Fonds, Fonds 21 , Gravin van Bylandt Stichting, Jemi BloemenwinkelStichting Gifted Art en Stichting Zabawas.

beeld: gert jan van rooij