performance marinus boezem – frances-marie uitti

26 maart 2017

Elke dag rond vijf uur ’s middags zet Marinus Boezem muziek op in zijn atelier, als afsluiting van de werkdag. Gebaseerd op dit mooie ritueel vindt in de Oude Kerk de performance Weather Drawings plaats, die hij samen met de beroemde celliste Frances-Marie Uitti ontwikkelde. Uitti improviseert op grafische weergave’s van het weer tijdens de 124 dagen van de tentoonstelling.

frances-marie uitti
Amerikaans componist en cellist Frances-Marie Uitti werkte wereldwijd samen met de vooraanstaande componisten van onze tijd, zoals John Cage, Iannis Xenakis, Elliott Carter en Brian Ferneyhough. Ze ontwikkelde al vroeg een nieuwe manier van cello spelen door met een dubbele strijkstok te spelen, een techniek die eindeloze nieuwe mogelijkheden biedt en ze speelt bij haar optreden in Oude Kerk op een zeldzame cello van aluminium.

marinus boezem in de oude kerk
Voor de Oude Kerk creëerde Marinus Boezem (1934) maar liefst vijf nieuwe ruimtelijke werken. De kunstenaar realiseerde onder meer een verticaal labyrint, waarin we als bezoeker verschijnen en verdwijnen, en een geluidsproject met geluiden van de Groene Kathedraal. Daarnaast werden bij de tentoonstelling drie bijzondere concerten ontwikkeld, waaronder de performance met Frances-Marie Uitti, op zondag 26 maart. Eerder dit jaar klonken – als onderdeel van de nieuwe muziekserie Silence – een opdrachtcompositie van Claire M Singer voor orgel en elektronica, gebaseerd op Groene Kathedraal, en de première een compositie van Marinus Boezem uit 1980: geluidsproject voor 3 blazers, 1 zanger en ventilatoren.

performance marinus boezem & frances marie uitti
oude Kerk, oudekerksplein (de wallen), amsterdam
26 maart 2017, 16:30
prijs: 10 euro (Museumkaart, Vrienden van de Oude Kerk, ICOM card, I Amsterdam city card, stadspas vrij entree)