come closer: queer choir amsterdam (#2)

10 september 2022 | 20:00 - 20:45

Na een uitverkochte avond in maart, keert Queer Choir Amsterdam op 10 september terug naar de Oude Kerk. Tijdens de nieuwe performance ‘A Gushing Deluge’ gebruikt het koor de ruimte van de Oude Kerk om de traditionele betekenis en presentatie van een koor anders vorm te geven en te vervreemden (als in: ‘to queer’). Op het programma staat onder andere door hen zelf nieuw gecomponeerd werk.

over de perfromance
Queer Choir Amsterdam werd opgericht tijdens de eerste lockdown in 2020 en repeteert sindsdien op regelmatige basis samen. Het koor zingt eigen werk dat in een collaboratief proces tot stand is gekomen, maar maakt ook ruimte voor improvisatie, beweging en verschillende manieren van aanwezig zijn in relatie tot de omgeving van de Oude Kerk. De performance vindt plaats in de context van de kunstinstallatie ‘Path’ van Antonio Obá, die na afloop te bezichtigen is.

programma
Fruit Chorale
: Queer Choir Amsterdam met Vera Morais.
Gush Song: Lyrics by Shreya de Souza, ‘Golden Showers’ segment door Mama Kil.
Villian the Villain/Mage is a Real Word: Concept van Mama Kil, liedtekst van Kavya Venkatraman and Linn Pfitzner, gecomponeerd door Vera Morais.
Don’t Ransack my Pride: Liedtekst van Abigail Maxime, gecomponeerd door Vera Morais en Kavya Venkatraman.
Mermaid Orgies: Liedteksten door Sarah Naqvi en Rinella Alfonso, gecomponeerd door Vera Morais.

over het koor
Queer Choir Amsterdam is een artistiek initiatief dat zich richt op het creëren van een ‘brave space’ (vrijmoedige ruimte) waar unieke identiteiten en stemmen gevierd worden. Middels repetities en optredens geeft het koor uiting aan haar ideeën voor de toekomst en de verhalen die ze wil delen. De queer-gemeenschap komt vaak samen in ruimtes van viering en het nachtleven – plekken die door de pandemie zwaar getroffen zijn. Dit heeft het Queer Choir Amsterdam gestimuleerd om een eigen veilige ruimte op te richten, dat wordt gerund door en voor queer mensen. Met het samengaan van hun stemmen creëren de koorleden harmonieën, maar erkennen ze ook de gevarieerde aard van de menselijke stem, met aandacht voor het vergroten van zeggenschap over hun stemmen. Queer Choir Amsterdam is opgericht door kunstenaars Shreya de Souza, Mylou Oord en Sarah Naqvi, en wordt gedirigeerd door Vera Morais.

koorleden
Abigail Maxime, Antigoni, Alma Noor, Aurelia Noudelmann, Beatriz Lerer Castelo, 감孫하惠, Ishita Shukla, Jesus Cervantes Ruiz, Johanna Ekenhorst, Joy Brandsma, Justin Nuij, Kavya Venk, Lin, Lea, Margot Bruce van der Sande, Mama Kill, Maithri, Micaela, Miquel Tur, Mylou Oord, Rinella Alfonso, Rula, sanj, Shreya de Souza, TERRY, Ursula.
Antigoni Seferli op cello.

Foto: Maarten Nauw