Come Closer: Luistersessie met Aurélie Nyirabikali Lierman

28 februari

Het publieke programma Come Closer is een serie van intieme samenkomsten in en rondom de installatie Poems for Earthlingsvan Adrián Villar Rojas. Kunstenaars, muzikanten, wetenschappers en bezoekers verkennen samen een onderbelicht verleden, alternatieve versies van het heden en mogelijke toekomsten. Vanavond nodigen we je uit voor een luistersessie met componist Aurélie Nyirabikali Lierman.

Aurélie Nyirabikali Lierman is geboren in Rwanda maar groeide vanaf haar tweede op in België. Ze is een onafhankelijke radiomaker, vocalist en componist. Haar belangrijkste focus ligt bij haar persoonlijke field recordings: een rijke collectie van unieke geluiden en soundscapes uit zowel landelijk als stedelijk Oost-Afrika. Sound-bit voor sound-bit transformeert en boetseert ze deze geluiden tot een vorm die zij ‘Afrique Concrète’ noemt. De afgelopen jaren heeft Lierman zich opnieuw verbonden met het land van haar voorouders, en met haar grootvader. Kanyoni Ladislas – die 110 jaar oud is, woont op vulkaan Mt. Karisimbi in Rwanda en is misschien wel een van de laatste pre-koloniale traditionele jagers en traditionele artsen. Lierman bezoekt hem zo vaak mogelijk, om hun doorgaande gesprekken over zijn verleden op te nemen, terwijl ze ook het landschap rond het huis en dorp van haar grootvader vastlegt.

Hoe kan geluid als medium worden ingezet om een cultuur en een landschap dat transformeert toch te behouden? Deze vraag is zowel aanwezig in het werk van Aurélie Nyirabikali Lierman als in de installatie van Adrián Villar Rojas.

In een intieme setting, als moment van sonische introspectie, luisteren we vanavond naar twee van Liermans composities. Just Outside the Wombskin (2012) is een ode aan het land van Liermans voorouders en gebaseerd op opnames van haar grootvaders huis en dorp. The Girl, the Turtle and the Earthquake (2014) is een geabstraheerde interpretatie van het verhaal van Lay Sion, een overlevende van de Fukushima ramp in 2011. Uit sonisch materiaal ontspruit een ecologie van de stem, waarbij altviolist Maya Felixbrodt reageert op de elektronische soundtrack.

Aansluitend is er een Q&A met Aurélie Nyirabikali Lierman. Na het programma is de Sebastiaanskapel open voor een drankje.

Come Closer: Luistersessie met Aurélie Nyirabikali Lierman
28 februari 2020, 18:30 – 19:30 uur
Torenentree

Tickets

Het programma Come Closer wordt samengesteld door Radna Rumping. De volgende edities zijn op vrijdag 20 maart en vrijdag 17 april.Delen