come closer #1: netochka nezvanova – ‘the most feared woman on the internet’

16 februari 2018

Netochka Nezvanova was een berucht online personage die midden jaren negentig een onvergetelijke indruk maakte. Op 16 februari wordt Netochka, ook wel omschreven als ‘The Most Feared Woman on the Internet’, opnieuw in herinnering gebracht in de Oude Kerk.

come closer
De avond plaatst je dichter bij het gedachtengoed van de tentoonstelling NA van Christian Boltanski en gaat dieper in op thema’s uit zijn werk, zoals vergankelijkheid en persoonlijke mythevorming. Hoe herinneren we en hoe kunnen we vergeten? Hoe kun je vorm geven aan je nalatenschap? En kan je iets of iemand opnieuw tot leven wekken? Deze vragen staan centraal tijdens een aantal mythische herdenkingsceremonies in februari, maart en april 2018.

We staan stil bij personen en bewegingen die onze aandacht verdienen maar niet altijd een plek in het collectieve culturele geheugen hebben verworven. De avonden worden samengesteld in samenwerking met verschillende kunstenaars, ontwerpers en denkers. Het performatieve programma is losjes gebaseerd op de vorm van een herdenkingsritueel – waarna er tijd is om iets te drinken en na te praten.

netochka nezvanova
Op 16 februari vindt in dit licht de eerste van een serie ceremonies plaats. Netochka (ook wel bekend als antiorp, integer of =cw4t7abs) was een berucht en mysterieus online personage (of waren het meerdere mensen?) die midden jaren negentig een onvergetelijke indruk maakte. Een software programmeur, kunstenaar, criticus maar ook onberekenbare provocateur, die van de ene op de andere dag van de aardbodem verdwenen leek. Tot op de dag van vandaag is zij ongrijpbaar gebleven. Tijdens de pioniersdagen van de internetkunst bracht ze een hechte online gemeenschap in beroering. Op 16 februari wordt Netochka Nezvanova opnieuw in herinnering gebracht. In een ceremonieel moment maken we kennis met de persoon en mythe rondom Netochka. We bewegen in processie langs film, geluid en getuigenissen van kunstenaars en denkers van nu. Gezamenlijk roepen we de geest op van deze ‘internet troll’ avant la lettre.

Het programma is samengesteld in samenwerking met Radna Rumping, Michiel van Iersel en Josephine Bosma. Met bijdragen van Josephine Bosma, Martijn van Boven, David Gauthier, Geert Lovink en Damon Zucconi.

come closer #2, #3 & #4
Met curator Amal Alhaag plaatsen we tijdens come closer #2 op 16 maart het album ‘Ready To Die’ van rapper The Notorious B.I.G. in een nieuw perspectief, terwijl architect Arna Mačkić ons voor come closer #3 op 20 april meeneemt naar het inspirerende gedachtegoed van jazz legende en filosoof Sun Ra, die op geheel eigen wijze de geschiedenis naar zijn hand zette en zo een nieuwe mythologie voor de toekomst wist te creëren. De kunstenaars en vormgevers van de Radical Cut-up (een Master programma aan het Sandberg Instituut) maken samen een ‘gesammtkunstwerk’ waarin ze de grenzen van hun eigen creativiteit verkennen en gezamenlijk een offer brengen.

come closer #1
netochka nezvanova – ‘the most feared woman on the internet’
16 februari 2018, 18.00-19.00 (deuren open om 18.45)
tickets: 10 euro (vrij entrée voor museumkaart, vrienden van de oude kerk, icom, I Amsterdam)
voertaal: Engels
online tickets

Come Closer is het publieksprogramma bij de tentoonstelling NA van Christian Boltanski. Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, BankGiro Loterij Fonds, Fonds 21 , Gravin van Bylandt StichtingStichting Gifted Art en Stichting Zabawas.

beeld: martijn van boven, 00:12:21 (screenshot), 2002