Candles for Earthlings II

tot en met 16 augustus 2020

Afgelopen weken, tijdens de lockdown, kwamen op woensdag en zondag mensen een kaars opsteken. Voor elkaar. Voor de ander. Met een wens of als teken van hoop. Het opsteken van kaarsen is een eeuwenoude traditie, die dwars doorheen verschillende culturen betekenis heeft. In de Oude Kerk staan deze betekenissen niet vast, ze zijn verbonden met degene die de kaars opsteekt.

Nu de deuren van de Oude Kerk weer open staan, is een andere realiteit ontstaan. De wereld staat inmiddels op een andere manier in brand. De ongelijkheid waarmee we hebben geleefd, is niet langer tolerabel. Er moeten grote veranderingen komen. De wereld gaat onomkeerbaar veranderen. Dat gaat gepaard met groot persoonlijk leed, pijnlijke herinneringen, een verleden waarin leed niet kon worden gedeeld, eenzaamheid en verlies.

Er is weinig dat we persoonlijk kunnen doen om leed te verminderen, de wereld de goede kant op te buigen, de toekomst te voorspellen. Wat we wel kunnen doen is zorgen voor elkaar en de saamhorigheid van de lockdown vasthouden. Daarom is het opsteken van de kaars onverminderd relevant. Met het opsteken van de kaars, herdenken we het leed uit het verleden en zien we hoopvol vooruit naar een veranderde wereld.

Elke dag om half 11 worden 120 kaarsen aangestoken in de Oude Kerk. Iedereen kan een kaars komen opsteken in de kerk. Of het aan ons overlaten. De namen voor wie de kaarsen branden worden bijgeschreven op een gedenklijst. Op deze manier kun je bijdragen aan hoop en schrijven we met elkaar nieuwe geschiedenis.

Wil je meedoen? Meld je aan via info@oudekerk.nl. Kun je niet komen, maar wil je wel graag een naam doorgeven van iemand voor wie we een kaars kunnen opsteken? Mail dan de naam van diegene door naar info@oudekerk.nl, dan schrijven wij de naam op de gedenkwand. Foto’s van de namen delen we wekelijks via social media.