come closer: performance dnk ensemble en geometrische performance waèl el allouche

20 februari 2016, 17:32-18:32

Deze week introduceert Come Closer het DNK Ensemble en kunstenaar Waèl el Allouche.

geluidsperformance snake and ladders door dnk ensemble
Het DNK Ensemble ging met hun performance onder andere in op de manier waarop Germaine Kruip en Will Holder de compositie The Entrance van Robert Ashley hebben gespeeld. Het orgel werd bespeeld door middel van een stapeling van munten waarbij de zwarte toetsen van het orgel worden overgeslagen. Het DNK Ensemble maakt zowel vocale als visuele referenties naar verschillende werken uit de tentoonstelling, gebruik makende van acties, geluid, slangen, ladders vierkanten en anekdotes van Seamus Cater, Koen Nutters, Stein Bråten en Will Holder.

geometrische performance door waèl el allouche
El Allouche is geïnteresseerd in de manier waarop abstracties zoals data en algoritmen de werkelijkheid vormgeven en andersom. In de Oude Kerk reageerde hij op de ornamenten in het zogenaamde Heilig Graf met een projectie van delen van de beroemde 13e eeuwse graftombe van Zumurrud Khatun in Bagdad. Ook draagt El Allouche gedichten voor van de middeleeuwse Perzische wetenschapper Omar Khayyam (1048-1131). Hiermee liet hij zien welke ideeën over vergankelijkheid en onsterfelijkheid in verschillende religies wordt uitgedrukt, gebruik makend van vergelijkbare visuele symbolen en wetenschappelijke middelen – zoals de cirkel(beweging) die ons in contact brengt met een hogere macht.

Het programma van Come Closer is samengesteld door Michiel van Iersel en Radna Rumping (Non-Fiction).

Beeld: Come Closer 2016, Oude Kerk © Ernst van Deursen.