Muziek

Silence #44: Alma Quartet (uitverkocht)

5 mei 2023

8:00 – 9:00

Magisch ochtendconcert op Bevrijdingsdag door het illustere strijkkwartet Alma Quartet.

Nodig iemand uit om mee te gaan

In de vroege ochtend van 5 mei speelt het strijkkwartet stukken van componisten Henri Dutilleux, Claude Debussy en Joseph Haydn die de symbolische overgang van de nacht naar het ochtendlicht markeren. Van Dutilleux speelt het strijkkwartet Ainsi La Nuit, van Claude Debussy een bewerking van zijn beroemde Clair de Lune en Haydns kwartet met de titel zonsopgang (opus 76). 

Muziek die de overgang van de duisternis van de bezetting naar het licht van de bevrijding symboliseert en de overgang van de donkerte van de nacht naar het ochtendlicht markeert. Het Alma Quartet behoort tot de meest vooraanstaande strijkkwartetten van dit moment en wordt gevormd door vier gepassioneerde leden van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Oude Kerk Silence 36 low res 06 foto Maarten Nauw

Over het Alma Quartet

Het Alma Quartet werd gevormd in 2014 en stond met het debuutalbum Schulhoff Complete String Quartets meteen stevig op de kaart. Ook het recente Korngold-album wordt nationaal en internationaal hoog aangeschreven, en werken van Dutilleux en Glass verschenen recentelijk exclusief op vinyl.

Het Alma Quartet was te beluisteren op podia als de Elbphilharmonie in Hamburg, Müpa in Boedapest, het Konzerthaus Berlin, de Tonhalle Düsseldorf, de Sociedad Filarmónica de Bilbao en in zalen in Tianjin, Harbin en Wuhan, maar ook in clubs als de Volksbühne en de Kulturbrauerei in Berlijn, Střecha Lucerny in Praag en het Bimhuis, Paradiso en de Melkweg in Amsterdam. Ook speelde het ensemble op de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam, Down The Rabbit Hole, Shoeless, het Schumannfest Düsseldorf, het Pop-Kultur Festival Berlin en het Theater Spektakel Zürich.

Alma quartet sjabloon3