Bekijk hier tentoonstelling details
Twee ramen, gescheiden door eeuwen, verenigd in één verhaal. Het ene raam ontstond in de katholieke tijd, het andere in de protestantse periode. Ondanks hun verschillende oorsprong delen ze nu een gezamenlijke toekomst. Dankzij zorgvuldige restauratie en innovatieve technieken zijn ze voorbereid op een duurzame terugkeer in de Oude Kerk.
Dit meesterwerk van de beroemde glasschilder Dirck Crabeth toont Maria's laatste momenten in een serene, intieme scène. Het is het enige raam van de Goudse glaskunstenaar in de Noordelijke Nederlanden. Normaal bevindt het raam zich hoog in de Mariakapel nu kun je zijn verfijnde details, de intense kleuren en de menselijke voorstelling van dichtbij bewonderen.
Een visueel archief van de stad Amsterdam: het Tweede Burgemeestersraam is een indrukwekkend overzicht van wapenschilden van burgemeesters en stadsbestuurders. Dit raam vormt een aanvulling op het Eerste Burgemeestersraam in de zuidbeuk en biedt een uniek inzicht in het stedelijk bestuur van de 18e en 19e eeuw.
De eeuwenoude fundering van de Oude Kerk veroorzaakt druk en spanning op de muren, wat in 2019 leidde tot het verwijderen van de ramen voor restauratie. In een gespecialiseerd atelier zijn ze met de grootste zorg gereinigd, hersteld en opnieuw ingelijst in een innovatief framesysteem. Dit systeem maakt meebewegen mogelijk bij eventuele toekomstige verzakkingen, zodat de ramen duurzaam bewaard blijven. Tussen 21 februari en 5 mei kan het publiek de restauratie van dichtbij meemaken. De restauratie wordt regelmatig toegelicht door een expert en een film over de achtergronden van het proces is te zien in de nabijheid van de ramen. Meer informatie volgt binnenkort.
De Mariakapel De Mariakapel is gebouwd in een tijd van religieuze onrust en fundamentele omwentelingen, Een tijd van de overgang tussen het ‘middeleeuwse’ en het ‘moderne’ wat een beslissend tijdperk is voor de plaats van Europa in de wereld. Zowel behoud als verlies is weerspiegelt in de kapel, enkele van de oudste glas-in-loodramen van Amsterdam zijn er nog steeds aanwezig, en altaarstuk speciaal gemaakt voor de kapel, ter aanvulling op de ramen, overleefde de tijd niet. Haar gelaagde geschiedenis inspireerde de hedendaagse kunstenaar Giorgio Andriotta Calo in 2018 tot nieuw werk. Deze kapel, ooit gewijd aan Maria, belichaamt hoe kunst, macht en geloof zich steeds opnieuw tot elkaar verhouden.
De restauratie is mogelijk gemaakt dankzij de genereuze bijdragen van: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Cultuurfonds, Provincie Noord-Holland, Stichting Edwin Bouwfonds, Brook Foundation, Hendrik Muller Fonds en het P.W. Janssen Fonds.