Silence #53: Pride

2 augustus 2024

8:00 – 9:00

Stemperformance over de transfeminiene stem.

bestel ticket(s)

Nodig iemand uit om mee te gaan

Tijdens deze speciale Pride-editie van muziekreeks Silence presenteert Alex Blum, Sister Songs. Een performance over de relatie tussen de eigenschappen van de stem en het gebruik daarvan buiten gendernormen. Het stemgeluid en de stemhoogte worden gewoonlijk als bepalende indicatie van iemands gender beschouwd. Zo gelden bepaalde stemmen traditioneel als typisch mannelijk of vrouwelijk . Maar wat gebeurt er buiten dit gestandaardiseerde idee? Zoals in de muziekgeschiedenis eerder voorbeelden te vinden zijn van afwijkende voorbeelden op dit gebied, zoals countertenoren en castraten.

Als een sonische choreografie nodigt Sister Songs ons uit om anders te luisteren en los te komen van het traditionele denken over gender.

Nelliedeboer2

De samenwerking achter Sister Songs begon als onderdeel van Alex Blum's afstudeertraject aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO) in Amsterdam. De choreografie ontstond in samenwerking met Katrine Grarup Elbo, die als violiste en componiste het geluidslandschap aanvulde en, belangrijker nog, als zus en levensgetuige Alex ondersteunde in hun onderzoek naar gender non-binair luisteren.

Alex Blum over de performance: 'Door geluids- en bewegingsonderzoek van onze relatie als zussen, verkenden we hoe genderpolitiek zich in verschillende ruimtes manifesteert, waarbij sommige handelingen als 'privé' worden gezien, zoals pleziergeluiden, en andere als 'publiek', zoals politiek bedrijven. Met interesse in de ruimtes voorbij deze tegenstellingen, begonnen we Sister Songs te ontwikkelen in samenwerking met scenograaf Lou J. Seidel, die een ruimtelijke installatie maakte voor de première van het werk in Tempel Amsterdam op 23 maart 2023.'