Saskia Ontbijt (Uitverkocht)

9 maart 2024

8:00 – 9:30

Zonneontbijt rond Saskia's graf. Lezing door Rijksmuseum-conservator Jenny Reynaerts.

Uitverkocht

Nodig iemand uit om mee te gaan

In de zomer van 1642 begroef Rembrandt zijn vrouw en 'muze', Saskia Uylenburgh in de Oude Kerk. Elk jaar op 9 maart, precies om negen over half negen ’s ochtends, valt een zonnestraal op haar graf. Dit bijzondere moment markeren we jaarlijks met een ontbijt, muziek en een lezing. Dit jaar spreekt Rijksmuseum-conservator Jenny Reynaerts over de rol van vrouwen in de kunstgeschiedenis. Reynaerts leidt de onderzoeksgroep Vrouwen van het Rijksmuseum. Organist-titulair Matteo Imbruno speelt op het Transept- en Vater-Müller Orgel. Een gloednieuw muziektrio, Trio Nadasan, gevormd door drie jonge musici, Shana Brown (violist), Aina Font (saxofonist) en Adanya Dunn (mezzo-sopraan) improviseert (i.s.m. Red Light Arts & Culture). 

Rembrandt en Saskia in de Oude Kerk

Het leven van de Friese Saskia Uylenburgh (1612-1642) en de in Leiden geboren Rembrandt van Rijn (1606-1669) is nauw verweven met de geschiedenis van de Oude Kerk. In de zomer van 1634 tekende Rembrandt hun ondertrouw akte in de Spiegelkamer van de Oude Kerk. Saskia stond model voor vele werken van Rembrandt. Het jonge stel woonde op steenworp afstand aan de Jodenbreestraat. In die periode maakte Rembrandt vele etsen van de buurt rond de Oude Kerk. In 1642 overleed Saskia op 29-jarige leeftijd aan tuberculose. Ze werd begraven in de Oude Kerk. 

Oude Kerk Saskia Ontbijt 2024 low res 29 foto Maarten Nauw

Onderzoek Jenny Reynaerts over vrouwen in de (kunst)geschiedenis
Reynaerts is senior conservator schilderijen in het Rijksmuseum en gespecialiseerd in de schilderkunst van de 18e en 19e eeuw. Sinds vorig jaar is ze voorzitter van de werkgroep Vrouwen van het Rijksmuseum. De werkgroep onderzoekt de sporen die vrouwen hebben achtergelaten in de Nederlandse (kunst)geschiedenis en hoe dit zichtbaar is in de Rijksmuseumcollectie. Lees hier meer over het onderzoek en de werkgroep. In 2020 verscheen van haar het overzichtsboek 'Spiegel van de werkelijkheid. 19de-eeuwse schilderkunst in Nederland', de eerste allesomvattende monografie over de 19de-eeuwse schilderkunst in Nederland sinds 1948. 

Over Matteo Imbruno

Matteo Imbruno (1964) is een gevierd concertorganist en bespeeld wereldwijd de meest prestigieuze orgels. Sinds 1997 is hij aan de Oude Kerk verbonden als organist-titulair. Imbruno studeerde orgel in Bologna (Liuwe Tamminga), Rotterdam (Bernard Winsemius) en Lübeck (Martin Haselböck). Als concertorganist speelde hij op de meest prestigieuze festivals en muziekcentra van Europa, Japan, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Hij was gastdocent aan het Buenos Aires Conservatory, University of Rosario, University of Mendoza (Argentinië), Arizona State University en Brown University (USA). Imbruno is artistiek leider van het Internationaal Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck in de Oude Kerk en van de Fondazione Accademia di Musica Italiana per Organo in Pistoia.