Queer Care Conversation

23 maart 2024

15:00 – 16:00

Gesprek over de trans gemeenschap in relatie tot het zorgsysteem.

bestel ticket(s)

Nodig iemand uit om mee te gaan

Deze maand vieren we Queer Geschiedenismaand. In dat kader organiseren we op 23 maart een gesprek met moderator en curator Julia Visser en onderzoeker Youssef Mahmoud. Samen gaan ze in gesprek over de problemen die de transgender gemeenschap ondervindt in relatie tot het Nederlandse zorgsysteem. De Oude Kerk was eeuwenlang een plek waar verschillende vormen van sociale zorg voor kwetsbare groepen werd georganiseerd.

Visser gaat met Mahmoud in gesprek over hun afstudeeronderzoek 'Empty Promises: The Dutch healthcare system failing the Trans-Community'.

Wie wordt gezien als zorgbehoevend en waarom? En wie heeft de juiste toegang tot zorgdiensten zonder vernederende procedures? Zorg is zeer politiek en maakt onze onderlinge afhankelijkheid en kwetsbaarheid zichtbaar. Samen met Mahmoud duikt Julia dieper in de geschiedenis van genderbevestigende gezondheidszorg, transklinieken en de institutionele obstakels die het voor queer mensen moeilijk maken om de juiste gezondheidszorg te krijgen. Youssef benadrukt ook het belang van solidariteit binnen de gemeenschap, zoals 'Dont Go Will Fund Them' - een innovatieve inzamelingsactie onder leiding van transpersonen.

Oude Kerk Rode Raam Gesprek 13 low res foto Maarten Nauw

Over Youssef Mahmoud (they/them) 
Mahmoud is een in Caïro geboren en in Amsterdam gevestigde multidisciplinaire kunstenaar en afgestudeerd politicoloog, gespecialiseerd in Public Policy and Governance, aan de Universiteit van Amsterdam. Komend jaar start hun met een MS in Gender and Sexuality in Political Science. Hun professionele onderzoek omvat onderwerpen als genderperformativiteit, transgenderbeleid in de gezondheidszorg en queer veiligheid tijdens militaire interventies. Daarnaast combineert hun artistieke essentie en performance elementen van hun achtergrond in muziektheater met clubkid-drag, dans en punk, terwijl ze elementen van gender uitdagen met hun esthetiek. Ze hebben opgetreden op grote evenementen als Drift Festival, Boiler Room Amsterdam en Pornceptual en zijn erop gericht de grenzen van identiteit, het lichaam, seksualiteit en drag te verleggen.

Over Julia Visser (they/them)

Visser is een curator en moderator uit Amsterdam. Julia studeerde Religiewetenschappen (BA), gespecialiseerd in gender en seksualiteit, en Artistiek Onderzoek (ReMa). Rituele geschiedenis, erfgoed, vormonderzoek en activisme vormen de kern van hun interesse. Hun lopende onderzoeksproject Red Light Heritage heeft als doel erfgoed te onderzoeken als strategie om sekswerkersnetwerken en werkplekken in de buurt te behouden.