Mariette Dölle nieuwe directeur Oude Kerk

De Raad van Toezicht van de Oude Kerk in Amsterdam is verheugd om de benoeming van Mariette Dölle als directeur van de Oude Kerk aan te kondigen.

Dölle volgt Jacqueline Grandjean op, die de Oude Kerk de afgelopen jaren, succesvol heeft neergezet als een toonaangevend kunstinstituut dat erfgoed, kunst en muziek op een eigentijdse wijze bij elkaar brengt. Mariette Dölle is nu directeur van Museum Kranenburgh en zal vanaf februari 2022 die positie innemen bij de Oude Kerk. Samen met het team zal zij de huidige rol en positionering van het oudste gebouw van Amsterdam verder uitbouwen, waarbij zowel de lokale verbinding als de internationale reputatie centraal staan.

Oude kerk portret 28 03 2022 LND Wstudio 0004

Tjepco van Voorst Vader, voorzitter van de Raad van Toezicht Oude Kerk Amsterdam: 'We zijn verheugd dat we met Mariette Dölle een bevlogen museumdirecteur hebben gevonden met bewezen talent voor het realiseren van tentoonstellingen die de tijdsgeest weerspiegelen. Ze weet hedendaagse kunst en erfgoed op een actuele en overtuigende wijze te combineren. We zijn ervan overtuigd dat Mariette Dölle de plek van de Oude Kerk in de Amsterdamse gemeenschap en binnen de (inter)nationale culturele sector verder zal kunnen versterken en daarmee de ingeslagen weg als toonaangevend, hedendaags kunstinstituut verder zal vervolgen.'

Mariette Dölle: 'Het is een groot avontuur leiding te mogen gaan geven aan deze prestigieuze instelling die grootschalige site-specifieke solopresentaties programmeert van vooraanstaande (inter)nationale kunstenaars. De Oude Kerk is een plek geworden waar het publiek graag komt om geïnspireerd te raken door uitzonderlijke kunstprojecten en te genieten van het uitgebreide publieksprogramma en dat allemaal in het oudste monument van Amsterdam; voor dat samenspel zet ik mij graag in. Amsterdam is voor mij een stad van monumenten, kunst en geschiedenis, maar ook de stad waar mensen elke dag de toekomst vormgeven. Die voortdurende dialoog tussen toen en nu komt op een unieke manier samen in de Oude Kerk.'

Over Mariette Dölle

Mariette Dölle (1965) is momenteel directeur van Museum Kranenburgh, museum voor moderne en hedendaagse kunst in Bergen. Eerder was ze artistiek leider van TENT, podium voor hedendaagse kunst in Rotterdam. Dölle adviseert regelmatig over cultuurbeleid, neemt deel aan jury’s, is bestuurslid van onder meer AVL Mundo in Rotterdam en voorzitter van ArtTable, de landelijke vereniging voor vrouwelijk leiderschap in de kunsten.

Over de Oude Kerk

De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam (1306) en een van de grootste opdrachtgevers aan (inter)nationale kunstenaars in Nederland, met name op het gebied van in situ/site-specifiek en nieuw werk. Kunstenaars krijgen altijd ruim de tijd om zich samen met curatoren van de Oude Kerk op een presentatie voor te bereiden middels het proces van slow curating. Voor de komende tijd staan presentaties van Susan Philipsz, Antonio Obá en Ibrahim Mahama op het programma. Ook voert de Oude Kerk een uitgebreid publieksprogramma met onder andere concerten en performances.