
Hieronder volgt een lijst met veel voorkomende vragen die bezoekers stellen.
Nee. De kerk is niet alleen een monument en kerk, maar ook een plek voor hedendaagse kunst. Leg uit dat de kunst zich in de kerk bevindt en we site-specifieke kunsinstallaties programmeren, waarna je het werk van Titia Ex introduceert.
Dat kan, al raad je natuurlijk aan vooral bij ons naar binnen te gaan. De toren is geen onderdeel van onze organisatie en het museum. De toren is t/m 31 oktober te beklimmen (elke dag van de week van 12:00-17:00, behalve op woensdag. Op zondag vanaf 13:00). Tickets kosten € 9 euro en zijn te koop bij de ingang van de toren (er zijn geen combinatie-tickets voor entree van de kerk en toren).
Dit hangt van de situatie af, laat de dagverantwoordelijke dit afhandelen. Als de bezoeker niet binnen is geweest en de publieksmedewerker heeft per ongeluk de bezoeker verkeerd of onvolledig geïnformeerd over de Oude Kerk, krijgen bezoekers hun geld terug. Geef ze een retourformulier (zit in de baliemap. Om moeilijkheden en vervelende situaties te voorkomen, raden we aan vrijwel altijd de bezoeker het formulier te geven en vul het zelf ook goed in en leg de situatie uit. Leg het formulier op Rafaels bureau aan het eind van de dag.
In principe geldt: begeleider mindervalide is gratis. Dus selecteer altijd 1 gratis ticket voor mindervalide. Wees coulant als je duidelijk merkt dat iemand mindervalide is en schat de situatie per keer in.
Let op: in veel Europese landen krijgen de meeste ouderen vaak een mindervalidekaart , wat in die landen vaak als ouderenpas geldt. Helaas geldt dit niet als een gratis ticket.
Het eerste gedeelde komt uit 1306 (voorste deel middenschip vanaf de toren). Zijbeuken en kapellen zijn over een periode van 200 jaar daarna gebouwd. Aan het begin van de 16e eeuw (1500) kreeg de kerk de vorm die het gebouw vandaag nog steeds heeft.
De Oude Kerk heette bij de oprichting de Sint Nicholaas-kerk, naar de beschermheilige Nicolaas van Myra. Na de bouw van de Nieuwe Kerk aan begin van de 15e eeuw (1400), werd de kerk al gauw de Oude Kerk genoemd. Na de Alteratie van 1578 werd de kerk een protestants godshuis (12 jaar na de beeldenstorm in 1566).
Saskia: voor de heilig grafkapel, nummer 29.
Sweelinck: nummer 99, rechts van het hoogkoor, ter hoogte van de kooromgang. Op de pilaar naast het graf bevindt zich ook een plaquette.
Loop altijd even mee met de bezoeker, en vertel bij het graf van Saskia dat Rembrandt ook een graf voor zichzelf kocht, maar dit later weer verkocht omdat hij armlastig was. Hij ligt begraven in de Westerkerk, maar men weet niet waar.
Ja, op zondag organiseert de Oude Kerk Gemeente zowel ‘s ochtends als ‘s avonds een protestantse eredienst (aanvangstijden: 11:00 en 18:00). Deze organisatie staat los van de Oude Kerk.
Ja! We hebben drie muziekseries: Silence, Monuments en Playing the Cathedral.
Info concertseries: De ochtendserie Silence brengt muzikale verrassingen op de eerste vrijdag van de maand. Met een programma dat overwegend bestaat uit moderne en eigentijdse (klassieke) muziek uitgevoerd door zowel jonge musici als gevestigde. In de zaterdagavondserie Monuments spelen vooraanstaande organisten uit binnen- en buitenland muziek van componisten in wiens oeuvre het orgel een centrale plaats inneemt. Playing the Cathedral is een residentie-programma en festival waarin (inter)nationaal vermaarde musici uitgenodigd worden speciaal voor de kerkruimte nieuw werk te maken. Zo hoor je in de Oude Kerk gekende meesterwerken op nieuwe manieren en pionierswerken van levende legendes.
Kijk voor data op oudekerk.nl/programma
Tickets zijn te koop via de website, dus geen (voor)verkoop aan de kassa!
Er zijn 2000 grafstenen en er lagen ongeveer 20.000 Amsterdammers begraven. In één graf lagen vaak meerdere mensen (familiegraven). In 1863 werd de laatste persoon in de Oude Kerk begraven. Daarna zijn op verschillende restauratiemomenten de graven geruimd, tot in de jaren 1950.
Het Vater-Müller orgel dateert uit 1724/28. Het kleine orgel uit 1695. Voor meer gedetailleerde informatie over de orgels zie oudekerk.nl/collectie (zoek op ‘orgel’).
In de Mariakapel vind je het graf van Jacob Matroos Beeldsnijder.
Deze zijruimte heet de Heilig Grafkapel. De kapel werd in 1515 gebouwd als ‘prope sepulchrum domini’ (het graf van Christus), gemodelleerd naar de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. De Italiaanse kunstenaar Giorgio Andreotta Calò maakte in 2018 het werk ‘Anastasis’. Een rood glas-in-lood venster dat stilstaat bij de katholieke oorsprong van de Oude Kerk. In veel katholieke kerken hangt een godslamp met rood glas. Met het rode licht brengt Calò de rooms-katholieke beeldtaal terug in het gebouw en reflecteert hij op de Beeldenstorm van 1566 en de revolutie in het religieuze denken.
Deze dateren allemaal uit ongeveer 1500, dus uit de katholieke tijd. Ze verbeelden veelal christelijke scènes of wapenschilden. Ze zijn echter na de Alteratie (1578) overschilderd, en pas weer tevoorschijn gehaald tijdens de grootschalige restauratie in de jaren 50 van de vorige eeuw.
Bij andere vragen over ons archief, gebouw of andere zaken kan je altijd even het kantoor binnenlopen en het iemand vragen, of een appje sturen/bellen!
Geef veel voorkomende vragen over de tentoonstelling altijd door aan kantoor.
§ Als gevolg van de godsdienststrijd die West-Europa vanaf het begin van de 16e eeuw in zijn greep hield braken in de zomer van 1566 verschillende opstanden uit waarbij kerken werden ontsierd. De Beeldenstorm heeft in de Oude Kerk een leegte veroorzaakt die vandaag de dag een belangrijk onderdeel is van de beleving van de kerk. Tussen de soberheid van het protestantse kerkinterieur vind je op verschillende plekken in het gebouw sporen uit het katholieke verleden van de kerk. Bijvoorbeeld de schilderingen op de gewelven, pilaren en balken en de overgebleven kleurrijke glas-in-lood ramen.
De Oude Kerk is sinds 2016 officieel een museum. Hoewel er op zondagen nog altijd kerkdiensten plaatsvinden, zijn het de vaste kunst- en erfgoed collectie en de afwisselende tentoonstellingen waar je voor betaalt, of die je gratis kan bezoeken met een kortings- of museumkaart, zoals in alle musea in Nederland.