help mee met onze nieuwste tentoonstelling

25 juni - 26 juni 2022

Werk dit weekend mee aan het kunstproject van Ibrahim Mahama voor de Oude kerk.

Op 5 november verwelkomt de Oude Kerk de nieuwe presentatie van de Ghanese kunstenaar Ibrahim Mahama. Zijn onderzoek voor de ontwikkeling van zijn nieuwe, site-specifieke installatie voor de kerkruimte van de Oude Kerk is in volle gang. Help je ons mee met de voorbereidingen voor onze nieuwste kunstinstallatie?

wat gaat er gebeuren?
Ibrahim maakt een installatie van honderden objecten geïnspireerd op de vloer met grafzerken in de Oude Kerk. Hij wil de grafstenen daarom laten ‘overtrekken’: een kopie maken door een vel papier op de grafsteen te leggen en met houtskool in te wrijven. Deze overtrekken gebruikt hij voor het creëren van nieuwe kunstwerken die een tijdelijke combinatie gaan vormen met de grafstenen in de Oude Kerk en afgietsels afkomstig van verschillende locaties in Ghana, voornamelijk van de forten en kastelen aan de kust.

De vloer van de Oude kerk bestaat uit wel 2.000 grafstenen. En ook al gaan we ze niet allemaal overtrekken, toch kunnen we de hulp van het publiek goed gebruiken. Dit weekend (zaterdag 25 en zondag 25 juni) kun je komen helpen bij het overtrekken van de grafstenen. In ruil voor jouw hulp krijg je gratis toegang tot de Oude Kerk voor de huidige tentoonstelling van Antonia Obá en natuurlijk de expositie van Ibrahim Mahama in november.

over ibrahim mahama
Mahama’s grootschalige installaties, die hij vaak in samenwerking met anderen maakt, adresseren belangrijke kwesties van onze tijd, zowel wereldwijd als specifiek met betrekking tot zijn thuisland Ghana. Migratie, grensoverschrijding, verplaatsing (als uitwisseling van handel) van goederen en mensen, recuperatie en hergebruik van materialen, herinterpretatie van architecturen, in een notendop zijn dit zijn belangrijkste onderzoeksterreinen. De vloer van de Oude Kerk is voor hem een belangrijke inspiratie voor zijn nieuwste werk.

biografie
Ibrahim Mahama werd geboren in Tamala, Ghana, in 1987. Momenteel woont en werkt Mahama tussen Accra en Tamala, waar hij in 2019 het Savannah Centre of Contemporary Art (SCCA) opende, een museumruimte gerund door een groep kunstenaars en curatoren die actief zijn in Ghana, gevolgd door de opening van een uitgestrekt studiocomplex, Red Clay, in het nabijgelegen Janna Kpenn in september 2020. De locaties bestaan uit tentoonstellingsruimten, onderzoeksfaciliteiten en een centrum voor kunstenaarsresidenties en vormen Mahama’s bijdrage aan de ontwikkeling en uitbreiding van de hedendaagse kunstscene in zijn land.

Zijn werk is opgenomen in tal van internationale tentoonstellingen, waaronder NIRIN, 22e Biënnale van Sydney (2020). Tomorrow, there will be more of us, Stellenbosch Triennial (2020), Living Grains, Fondazione Giuliani (Rome, 2019), Parlement of Ghosts, The Whitworth, University of Manchester (2019), Document 14, Athene en Kassel (2017). Mahama heeft ook deelgenomen aan twee edities van de Biënnale van Venetië, in 2017 en 2015. In de laatste presenteerde hij de grote site-specifieke installatie Out of Bounds, gemaakt met jute zakken in het Tronchetto in de Arsenale.

Foto: Maarten Nauw