oude kerk in het kort

Oude Kerk in het kort - Ernst van Deursen

De Oude Kerk is gebouwd vanaf de 13e eeuw en is daarmee het oudste gebouw van Amsterdam. Als icoon van de Beeldenstorm, die hier op 23 augustus 1566 doorheen trok, neemt ze een unieke plek in het Nederlandse en Europese erfgoedlandschap in. De Oude Kerk is elke dag van de week toegankelijk als museum waarin architectuur, oude en nieuwe kunst samengaan. Op zondagochtend maken we ruimte voor de eredienst van de protestantse Oude Kerk Gemeente, die hier sinds de Alteratie in 1578 kerkt. De Oude Kerk was en is opdrachtgever aan ambachtslieden, orgelbouwers, steenhouwers, kunstenaars, organisten en schilders. Met hun werk vereeuwig(d)en zij Amsterdammers, muziek, Bijbelse verhalen en kerkinterieur. Hun werk is het erfgoed van vandaag en morgen.

Het museum concentreert zich met een interhistorisch* programma op erfgoed én hedendaagse kunst, met het monument en de collectie als constante en de hedendaagse kunst als discontinu aspect dat deze bevraagt en geschiedenis her- interpreteert. Het erfgoed vormt een pars pro toto voor de wereld om ons heen. (Inter)nationale kunstenaars maken tweemaal per jaar omvangrijk nieuw werk dat alleen hier, eenmalig te zien is. Daarnaast klinkt er muziek in de concertseries Silence en Playing The Cathedral en vind je verdieping in de serie Come Closer.

* Interhistorisch: heden en verleden combineren om zo een nieuw perspectief te laten ontstaan dat aanzet tot verwondering en reflectie.

adres

Adres - Sander Heezen

Oude Kerk
Oudekerksplein 23
1012 GX Amsterdam

Tel: 020 – 625 82 84

E-mail: info@oudekerk.nl

De Oude Kerk bevindt zich op 8 minuten loopafstand van het Centraal Station. De buurt is moeilijk toegankelijk voor auto’s en wij raden u daarom aan met het openbaar vervoer te komen.

De Oude Kerk is toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met krukken. Voor uitgebreide informatie kunt u terecht op de website Toegankelijk Amsterdam.

bezoekersinformatie

Ma – za: 10:00 – 18:00
Zo 13:00 – 17:30

Kinderen <13, Museumkaart, I Amsterdam, ICOM, BankGiro Loterij VIP-kaart, Vriendenpas, Stadspas

Studenten, kinderen 13-18

Regulier ticket € 12

Bestel je ticket(s) hier.

rondleiding

Rondleidingen - Wim Hanenberg

Ons enthousiaste team van museumdocenten vertelt jou, je vrienden, klas of familie, met plezier meer over kunst, geschiedenis, architectuur en muziek en hoe deze met elkaar verbonden zijn.

Een goed gesprek in de Oude Kerk boek je hier.