oude kerk in het kort

 

Oude Kerk in het kort - Ernst van Deursen

het oudste gebouw van de stad

De Oude Kerk staat in het hart van Amsterdam, midden op de wallen. Het is het oudste gebouw van de stad, ooit gesticht door vissers aan de Amstel. Rond 1300 verrees er een stenen kerk, gewijd aan Sint Nicolaas. Deze kerk zou uitgroeien tot het imposante middeleeuwse monument van nu. Lees hier meer over de geschiedenis van de oude kerk.

een museum en jonge kunstinstelling

De oude kerk is tevens Amsterdams nieuwste museum, met een landelijk bereik en internationale ambitie. Het oudste gebouw van de stad en één van de jongste kunstinstellingen in het land. Lees hier meer over het programma.

Bezoek ook de koffieschenkerij in de voormalige sacristie van de kerk voor koffie, taart en lunch. Op het terras in de kloostertuin kun je genieten van een uitzicht op de Oudezijds Voorburgwal.

adres

 

Adres - Sander Heezen

oude kerk

oudekerksplein 23
1012 GX Amsterdam

Tel: 020 – 625 82 84
E-mail: info@oudekerk.nl

De Oude Kerk bevindt zich op 8 minuten loopafstand van het Centraal Station. De buurt is moeilijk toegankelijk voor auto’s en wij raden u daarom aan met het openbaar vervoer te komen.

U volgt het Damrak en voor de Bijenkorf slaat u links af. U loopt door de smalle steeg, die zich links van de parkeergarage van de Bijenkorf bevindt, tot aan de Warmoesstraat. U slaat links af, de Warmoesstraat in, u slaat vervolgens de tweede straat rechts in, de Wijde Kerksteeg. U bereikt zo het Oudekerksplein. Wanneer u rechtsom de kerk wandelt bereikt u de Zuidingang.
Op het plein voor het Centraal Station neemt u tram 4, 9, 16, 24 of 25. Bij de eerste halte, Dam, stapt u uit. Tegenover u ziet u warenhuis de Bijenkorf. U wandelt naar links en slaat direct na de Bijenkorf rechtsaf. U loopt door de smalle steeg, die zich links van de parkeergarage van de Bijenkorf bevindt, tot aan de Warmoesstraat. U slaat links af, de Warmoesstraat in, u slaat vervolgens de tweede straat rechts in, de Wijde Kerksteeg. U bereikt zo het Oudekerksplein. Wanneer u rechtsom de Kerk wandelt bereikt u de Zuidingang.
De Oude Kerk is tot 11:00 uur bereikbaar via de Warmoesstraat. De Oude kerk is tot 20:00 uur bereikbaar via de Oudezijds Voorburgwal. Van 20:00 uur tot 07:00 uur is het gehele Wallengebied afgesloten voor verkeer. Het is mogelijk om via de Gemeente Amsterdam een ontheffing hiervoor aan te vragen. Het is altijd mogelijk het afgesloten gebied uit te rijden.

Routeplanning:
Route 1
Prins Hendrikkade – Nieuwe Brugsteeg – Oudezijds Voorburgwal

Route 2
Prins Hendrikkade – Geldersekade – Nieuwmarkt – Kloveniersburgwal – Rusland – Sint Agnietenstraat – Oudezijds Voorburgwal

De Oude Kerk is redelijk toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met krukken.

Voor uitgebreide informatie kunt u terecht op de website Toegankelijk Amsterdam.

bezoekersinformatie

 

openingstijden

Maandag t/m zaterdag 10:00 – 18:00
(verkoop van tickets stopt om 17:45)

Zondag 13:00 – 17:30
(verkoop van tickets stopt om 17:15)

toegangsprijzen

Betalen kan alleen met PIN of creditcard

koop je ticket

entree €7,50
cjp €5
student €5
cjp, holland pass €5
groepen vanaf 20 personen €5
museumkaart gratis
kinderen onder 13 jaar gratis
vriendenpas gratis
icom card gratis
iamsterdam city card gratis
stadspas gratis 

 

rondleidingen

 

Rondleidingen - Wim Hanenberg

luisterroute (audio tour)

De Luisterroute van de Oude Kerk is zowel bij de balie als online beschikbaar. Met verhalen, interviews en muziek leidt Halina Reijn je door het oudste gebouw van Amsterdam. Aan bod komen de geschiedenis van de kerk, historische personages, verborgen verhalen waarvan de bezoeker normaal geen weet heeft, hedendaagse kunst en hedendaagse kunstenaars.

De online stream van de Luisterroute is hier beschikbaar.

Tijdens de rondleidingen over de architectuur en de geschiedenis van de Oude Kerk, leert u alle geheimen van het gebouw kennen. U kunt een rondleiding boeken door zelf een externe gids te regelen.

Groepsbezoeken met of zonder eigen gids zijn welkom na aanmelding. De Oude Kerk beveelt u de volgende externe gidsen aan:

 

Carolus van Doornen 020 – 638 35 62
Nathalie Kuik 035 – 693 50 34
Onder de naam ART-ViSiT bieden de Oude Kerk en de Appel arts centre gezamenlijk educatieve activiteiten voor zowel basis- als voortgezet onderwijs aan. ART-ViSiT is gespecialiseerd in kunsteducatie gericht op hedendaagse kunst. Meer informatie lees je in onderstaande bijlagen.

Art-ViSit-over (pdf)
Art-ViSit voortgezet onderwijs
 (pdf)
Art-ViSit basisonderwijs (pdf)

Art-Visit: Germaine Kruip. Performance en installatiekunst in de Oude Kerk

Tot en met 27 maart 2016 is de tentoonstelling Geometry of the Scattering van Germaine Kruip te zien in de Oude Kerk. De tentoonstelling bestaat uit installaties en performances met licht en geluid, die in de kerk op een subtiele manier een nieuwe laag aanbrengen. Geometrische vormen, eeuwenoud marmer, licht en schaduw, geluid.. Al deze spannende elementen worden door Germaine Kruip gebruikt om onzichtbare verhalen zichtbaar te maken. Zo verwijderde Kruip al het kunstlicht in de kerk, als in vroeger tijden, toen de cyclus van het natuurlijke licht bepaalde wat we wel en niet zagen.

Art-Visit nodigt leerlingen uit om ook zelf het onzichtbare zichtbaar maken in de Oude Kerk. Door te werken met spiegels, licht en onze eigen fysieke aanwezigheid in de ruimte gaan we als echte ‘performers’ te werk. We zullen de tijd aanraken, de binnenkant van de architectuur bekijken en zien waar het oneindige ophoudt.

Art-Visit: Taturo Atzu. Beklim het dakterras op de Oude Kerk!

De Japanse kunstenaar Taturo Atzu staat bekend om zijn spectaculaire maar bovenal vervreemdende projecten. Na New York en Singapore is deze zomer Amsterdam aan de beurt: hier realiseert hij in opdracht van de Oude Kerk een spraakmakende transformatie. Met een tijdelijk plateau op het dak van de Oude Kerk biedt hij bezoekers een uniek uitzicht op de stad Amsterdam, en op de windvaan en toren, die je nog nooit eerder van zo dichtbij zag!
Start het nieuwe schooljaar spectaculair met uw leerlingen en breng geheel gratis een bezoek aan dit bijzondere kunstproject! Na hun geestverruimende klim omhoog betreden de leerlingen een luchtige woonkamer. Hier staan zij oog in oog met de engelvormige windvaan. Even verderop, rondom de zogenaamde dakruiter, kunnen zij plaatsnemen in een zitkuil, met hun neus bovenop de klok. Het is een ervaring die vraagtekens plaatst bij de actuele betekenis van het monument en die het spanningsveld blootlegt tussen publieke en private ruimte. Onder leiding van directeur Jacqueline Grandjean gaan uw leerlingen in gesprek over de relatie tussen de private en publieke ruimte: van of voor wie is de stad eigenlijk? Hoe leef je in een stad? Welke rol kan dit project spelen in de leefbaarheid van een stad en welke rol speelt geschiedenis in een stad in de 21e eeuw? Kortom, een fantastische kans om samen met uw leerlingen het schooljaar spectaculair te starten!