oude kerk in het kort

Oude Kerk in het kort - Ernst van Deursen

De Oude Kerk is het oudste van Amsterdam met wortels tot ver in de Middeleeuwen. Als icoon van de beeldenstorm neemt ze een unieke plek in het Nederlands cultuurlandschap in.

De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam. In 1306 gewijd aan de beschermheilige van alle Amsterdammers: Sint Nicolaas. Gebouwd als kleine houten kapel, groeide ze als pars pro toto van de stad uit tot de imposante gotische hallenkerk van vandaag.

De Oude Kerk is de plek van de beeldenstorm. Op 23 augustus 1566 trok een woedende menigte de kerk in en vernielde beelden, glas-in-lood ramen en altaarstukken. Vanaf 1578 was de Oude Kerk niet langer Rooms-Katholiek. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen van dit belangrijke moment in de Nederlandse geschiedenis zichtbaar.

De Oude Kerk is de laatste rustplaats van meer dan 20.000 Amsterdammers. Saskia van Uylenburgh, de vrouw van de kunstenaar Rembrandt van Rijn werd hier op 15 juni 1638 begraven. Jan Pieterszoon Sweelinck werd, na een muzikaal leven als Roomse organist in de Protestantse Oude Kerk, begraven naast het hoogkoor. En zo tellen we talrijke rustplaatsen van beroemde en vergeten zeventiende eeuwse Amsterdammers.

De Oude Kerk is opdrachtgever aan ambachtslieden, orgelbouwers, steenhouwers, kunstenaars, organisten en schilders telden op tot de collectie. Met hun werk vereeuwigden zij Amsterdammers, muziek en kerkinterieur. Hun werk is het erfgoed van vandaag.    In de opdrachten aan hedendaagse kunstenaars wordt deze traditie voorgezet.

adres

Adres - Sander Heezen

oude kerk
oudekerksplein 23
1012 GX Amsterdam

Tel: 020 – 625 82 84
E-mail: info@oudekerk.nl

De Oude Kerk bevindt zich op 8 minuten loopafstand van het Centraal Station. De buurt is moeilijk toegankelijk voor auto’s en wij raden u daarom aan met het openbaar vervoer te komen.

De Oude Kerk is toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met krukken.

Voor uitgebreide informatie kunt u terecht op de website Toegankelijk Amsterdam.

bezoekersinformatie

openingstijden
Maandag t/m zaterdag 10:00 – 18:00
(verkoop van tickets stopt om 17:45)

Zondag 13:00 – 17:30
(verkoop van tickets stopt om 17:15)

31 december open tot 16.00 uur,
25 december & 27 april gesloten.

toegangsprijzen

Betalen kan alleen met PIN of creditcard

koop je ticket

ticket + donation € 14
ticket € 12
groep >15 € 10
student € 7
cjp € 7
donation € 2
kids <13 gratis
museumkaart gratis
i amsterdam gratis
hollandpas gratis
stadspas gratis
bankgiro loterij
vipkaart
gratis
icom gratis
vrienden gratis

rondleiding

Rondleidingen - Wim Hanenberg

Ons enthousiaste team van museumdocenten vertelt jou, je vrienden, klas of familie, met plezier meer over kunst, geschiedenis, architectuur en muziek en hoe deze met elkaar verbonden zijn.

Een goed gesprek in de Oude Kerk boek je hier.