oude kerk in het kort

Oude Kerk in het kort - Ernst van Deursen

Oude Kerk (1306) is een Rijksmonument en plek voor hedendaagse kunst in het oudste gebouw van Amsterdam, midden op de wallen. Door de eeuwen heen groeide de kerk uit van een kleine houtenkapel tot omvangrijke hallenkerk. Als icoon van de Beeldenstorm, die hier in 1566 plaatsvond, neemt ze een unieke plek in het Nederlandse en Europese erfgoedlandschap in.

Sinds 2013 is de Oude Kerk een kunstinstituut en in 2016 werd het een geregistreerd museum. De Oude Kerk is elke dag van de week geopend.
Op zondagochtend en avond maken we ruimte voor de eredienst van de protestantse Oude Kerk Gemeente, die hier sinds de Alteratie in 1578 kerkt.

De Oude Kerk was en is opdrachtgever aan ambachtslieden, zoals; orgelbouwers, steenhouwers, en kunstenaars zoals musici  organisten en schilders. In hun werk vereeuwig(d)en zij Amsterdammers, muziek, Bijbelse verhalen en kerkinterieur. Hun werk is het erfgoed van morgen.

De Oude Kerk concentreert zich met een interhistorisch* programma op erfgoed én hedendaagse kunst, met het monument en de collectie als constante en de hedendaagse kunst als discontinu aspect dat deze bevraagt en geschiedenis her- interpreteert. Het erfgoed vormt een pars pro toto voor de wereld om ons heen. (Inter)nationale kunstenaars maken tweemaal per jaar omvangrijk nieuw werk dat alleen hier, eenmalig te zien is. Daarnaast klinkt er muziek in de concertseries Silence, Monuments en Playing The Cathedral en vind je verdieping in de serie Come Closer. 

* Interhistorisch: heden en verleden combineren om zo een nieuw perspectief te laten ontstaan dat aanzet tot verwondering en reflectie.

adres

Adres - Sander Heezen

oude kerk
oudekerksplein 23
1012 gx amsterdam

tel: 020 – 625 82 84

e-mail: info@oudekerk.nl

De Oude Kerk bevindt zich op 8 minuten loopafstand van het Centraal Station. De buurt is moeilijk toegankelijk voor auto’s en wij raden je daarom aan met het openbaar vervoer te komen.

We willen graag dat iedereen de Oude Kerk op een prettige manier kan bezoeken. Helaas is ons historische gebouw niet volledig rolstoeltoengankelijk. Neem contact met ons op, zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken. Bezoekers die niet in staat zijn zelf hun weg door het museum te vinden, mogen gratis een begeleider meenemen.

bezoekersinformatie

geopend:
maandag t/m zaterdag: 10:00 – 18:00
zondag: 13:00 – 17:30

entree volwassene

€ 12

entree 13-18 jaar, studenten

€ 7

entree cjp-kaart

€ 5

entree t/m 12 jaar

€ 0

entree museumkaart, i amsterdam, icom, vriendenloterij vip-kaart, stadspas, vriendenpas

€ 0

kom langs of bestel je ticket(s) alvast hier!

rondleiding

Rondleidingen - Wim Hanenberg

Ons enthousiaste team van museumdocenten vertelt jou, je vrienden, klas of familie, met plezier meer over kunst, geschiedenis, architectuur en muziek en hoe deze met elkaar verbonden zijn.

Een goed gesprek in de Oude Kerk boek je hier.