oude kerk in het kort

Oude Kerk in het kort - Ernst van Deursen

De Oude Kerk kent haar oorsprong in de 13e eeuw en is daarmee het oudste gebouw van Amsterdam. Als icoon van de beeldenstorm neemt ze een unieke plek in het Nederlandse en Europese erfgoedlandschap in.

De Oude Kerk is elke dag van de week toegankelijk als museum en op zondagochtend te bezoeken als kerk tijdens de eredienst van de Protestantse gemeente, die hier nog steeds kerkt.

Het museum concentreert zich met een interhistorisch* programma op erfgoed én hedendaagse kunst, waarbij het monument veelal als inspiratiebron fungeert. (Inter)nationale kunstenaars maken tweemaal per jaar omvangrijk nieuw werk dat alleen hier, eenmalig te zien is. Daarnaast klinkt er muziek en vind je verdieping. 

 De Oude Kerk was en is opdrachtgever aan ambachtslieden, orgelbouwers, steenhouwers, kunstenaars, organisten en schilders. Met hun werk vereeuwig(d)en zij Amsterdammers, muziek, bijbelse verhalen en kerkinterieur. Hun werk is het erfgoed van vandaag en morgen.

* Interhistorisch: heden en verleden combineren om zo een nieuw perspectief te laten ontstaan dat aanzet tot verwondering en reflectie.

De Oude Kerk is toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met krukken.

Voor uitgebreide informatie kunt u terecht op de website Toegankelijk Amsterdam.

adres

Adres - Sander Heezen

Oude Kerk
Oudekerksplein 23
1012 GX Amsterdam

Tel: 020 – 625 82 84

E-mail: info@oudekerk.nl

De Oude Kerk bevindt zich op 8 minuten loopafstand van het Centraal Station. De buurt is moeilijk toegankelijk voor auto’s en wij raden u daarom aan met het openbaar vervoer te komen.

bezoekersinformatie

Let op: De Oude Kerk is tot en met 19 januari gesloten vanwege de landelijke lockdown. 

Openingstijden

Ma – za: 10:00 – 18:00
Zo 13:00 – 17:30


Toegangsprijzen

Betalen kan alleen met PIN of creditcard

Koop je ticket

Kinderen <13, Museumkaart, I amsterdam, Holland Pass, ICOM, BankGiro Loterij VIP-KAART, vrienden, stadspas

€ 0

Studenten

€ 7

Kinderen 13 – 18 € 5

CJP

€ 5

Regulier ticket

€ 12

nnnnn

rondleiding

Rondleidingen - Wim Hanenberg

Ons enthousiaste team van museumdocenten vertelt jou, je vrienden, klas of familie, met plezier meer over kunst, geschiedenis, architectuur en muziek en hoe deze met elkaar verbonden zijn.

Een goed gesprek in de Oude Kerk boek je hier.