Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

oude kerk in het kort

Oude Kerk in het kort - Ernst van Deursen

het oudste gebouw van de stad

De Oude Kerk op de wallen is het oudste gebouw van Amsterdam én een van de jongste kunstinstellingen in de stad. In de ruim zeven eeuwen van haar bestaan, groeide de kerk uit tot een van de meest imposante gotische kerkgebouwen van Noord-Europa.

Meer dan 20.000 Amsterdammers zijn hier in de loop der tijd begraven, waaronder Saskia van Uylenburg – de eerste vrouw van Rembrandt – componist Jan Pieterszn Sweelinck en zeeheld Jacob van Heemskerck. In de stijlkamers van de kerk vind je topstukken zoals de schilderijen van Emmanuel de Witte, Cornelis Springer en Johannes Bosboom. Velen noemen de Oude Kerk het mooiste en meest authentieke gebouw van Amsterdam. Na een omvangrijke restauratie tussen 1955 en 2013 profileert de Oude Kerk zich nu als historisch monument met hedendaagse kunst, waarbij steeds wisselende internationaal vermaarde kunstenaars gevraagd worden om nieuw werk te maken voor dit eeuwenoude monument.

Lees hier wat er nu te doen en te zien is in de Oude Kerk.

Bezoek ook de koffieschenkerij in de voormalige sacristie van de kerk voor koffie, taart en lunch. Op het terras in de kloostertuin kun je genieten van een uitzicht op de Oudezijds Voorburgwal.

Driemaal in de week houdt de OKG (Oude Kerk Gemeente) dienst in de Oude Kerk. Meer informatie over diensten en tijden vind je hier.

adres

Adres - Sander Heezen

oude kerk

oudekerksplein 23
1012 GX Amsterdam

Tel: 020 – 625 82 84
E-mail: info@oudekerk.nl

De Oude Kerk bevindt zich op 8 minuten loopafstand van het Centraal Station. De buurt is moeilijk toegankelijk voor auto’s en wij raden u daarom aan met het openbaar vervoer te komen.

U volgt het Damrak en voor de Bijenkorf slaat u links af. U loopt door de smalle steeg, die zich links van de parkeergarage van de Bijenkorf bevindt, tot aan de Warmoesstraat. U slaat links af, de Warmoesstraat in, u slaat vervolgens de tweede straat rechts in, de Wijde Kerksteeg. U bereikt zo het Oudekerksplein. Wanneer u rechtsom de kerk wandelt bereikt u de Zuidingang.
Op het plein voor het Centraal Station neemt u tram 4, 9, 16, 24 of 25. Bij de eerste halte, Dam, stapt u uit. Tegenover u ziet u warenhuis de Bijenkorf. U wandelt naar links en slaat direct na de Bijenkorf rechtsaf. U loopt door de smalle steeg, die zich links van de parkeergarage van de Bijenkorf bevindt, tot aan de Warmoesstraat. U slaat links af, de Warmoesstraat in, u slaat vervolgens de tweede straat rechts in, de Wijde Kerksteeg. U bereikt zo het Oudekerksplein. Wanneer u rechtsom de Kerk wandelt bereikt u de Zuidingang.
De Oude Kerk is tot 11:00 uur bereikbaar via de Warmoesstraat. De Oude kerk is tot 20:00 uur bereikbaar via de Oudezijds Voorburgwal. Van 20:00 uur tot 07:00 uur is het gehele Wallengebied afgesloten voor verkeer. Het is mogelijk om via de Gemeente Amsterdam een ontheffing hiervoor aan te vragen. Het is altijd mogelijk het afgesloten gebied uit te rijden.

Routeplanning:
Route 1
Prins Hendrikkade – Nieuwe Brugsteeg – Oudezijds Voorburgwal

Route 2
Prins Hendrikkade – Geldersekade – Nieuwmarkt – Kloveniersburgwal – Rusland – Sint Agnietenstraat – Oudezijds Voorburgwal

De Oude Kerk is redelijk toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met krukken.

Voor uitgebreide informatie kunt u terecht op de website Toegankelijk Amsterdam.

bezoekersinformatie

openingstijden

Maandag t/m zaterdag 10:00 – 18:00
(verkoop van tickets stopt om 17:45)

Zondag 13:00 – 17:30
(verkoop van tickets stopt om 17:15)

toegangsprijzen

Betalen kan alleen met PIN of creditcard

koop je ticket

entree €10
cjp €7,5
student €7,5
cjp, holland pass €7,5
groepen vanaf 20 personen €7,5
museumkaart gratis
kinderen onder 13 jaar gratis
vriendenpas gratis
icom card gratis
iamsterdam city card gratis
stadspas gratis

luisterroute

Rondleidingen - Wim Hanenberg

luisterroute (audio tour)

De Luisterroute van de Oude Kerk is zowel bij de balie als online beschikbaar. Met verhalen, interviews en muziek leidt Halina Reijn je door het oudste gebouw van Amsterdam. Aan bod komen de geschiedenis van de kerk, historische personages, verborgen verhalen waarvan de bezoeker normaal geen weet heeft, hedendaagse kunst en hedendaagse kunstenaars.

De online stream van de Luisterroute is hier beschikbaar.

Meer informatie over rondleidingen door de Oude Kerk vindt u hier.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.