011.DE OUDE KERK-BOLTANSKI 2017-PH.GJ.vanROOIJ

christian boltanski – na

24 november 2017 - 29 april 2018

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

na
Christian Boltanski creëert een nieuwe compositie in de Oude Kerk. Boltanski plaatst verschillende monumentale installaties om te speculeren over de vraag wat er gebeurt nadat ons leven ten einde is gekomen (NA). Op de zerkenvloer ontwierp de kunstenaar een landschap van tombes die vanaf de graven verrijzen. Dit werk creëert een nieuw perspectief en maakt een architectonische laag zichtbaar die onze aandacht op onze voorgangers vestigt. Zelf kun je ook bijdragen aan de tentoonstelling. In een eigentijdse biechtstoel fluister je een aantal namen van mensen die in de Oude Kerk begraven liggen. Een opname van het gefluister wordt in de weken die volgen afgespeeld in het koor. Na verloop van tijd vormt al het gefluister bij elkaar een uitgebreid muzikaal panorama dat blijft bestaan als een immateriëel onderdeel van de Oude Kerk. Boltanski is van mening dat zijn werk herhaalbaar is en, net als muzikale composities, keer op keer kan worden uitgevoerd, ook wanneer de componist er niet meer is.

christian boltanski
Gefascineerd door collectieve herinneringen, vergankelijkheid en het verstrijken van tijd, ontwikkelde Christian Boltanski (Parijs, 1944) een indrukwekkend oeuvre van sculpturen, films en installaties die deze onderwerpen direct of indirect aan de orde stellen. Boltanski maakt hierbij regelmatig gebruik van gevonden voorwerpen, zoals in No Man’s Land (Drill Hall, New York 2010), een enorme berg met gedragen kleding met op de achtergrond de soundtrack van duizenden kloppende mensenharten die de anonimiteit en het lot versterken van het menselijk bestaan. Boltanski creëerde in 2008 Les Archives du Coeur, een auditieve verzameling van kloppende mensenharten in Naoshima (Japan), realiseerde meerdere keren een werk op de Biënnale in Venetië waaronder de installatie Chance in 2011 en ontving talrijke nationale en internationale prijzen voor zijn oeuvre. Zijn werk is onderdeel van de meest toonaangevende musea waaronder: MoMA, The Museum of Modern Art, New York, USA, The Tate Collection, London, England en in Nederland De Pont, Tilburg. In dat museum vond zijn meest recente Nederlandse solo-expositie plaats in 1996.

publieksprogramma
Met de vroege-ochtend-concertserie Silence worden muzikale relaties gelegd met het werk van Boltanski, op conceptueel en ruimtelijk niveau. Hierbij werkt curator muziek Jacob Lekkerkerker samen met componist Frank Krawczyk (1969). Met hem en Jean Kalman maakte Boltanski dit voorjaar een collectieve opera in Bologna.
Het educatieprogramma, uitgevoerd in samenwerking met het Joods Historisch Museum, richt zich onder andere tot middelbare scholen en wil jongeren laten stilstaan bij manieren van herinneren. In een online en offline programma wordt stil gestaan bij manieren van herdenken in onze digitale tijd: wat komt na ons online? Leeft ons profiel langer dan wijzelf?
Tijdens het Amsterdam Art Weekend (23-26 November 2017) heeft de Oude Kerk de wereldberoemde curator Hans Ulrich Obrist uitgenodigd om een gesprek aan te gaan met Christian Boltanski over zijn werk en tentoonstelling in de Oude Kerk.

NA – christian boltanski
curator: jacqueline grandjean
24 november 2017 t/m 29 april 2018
oude kerk, oudekerksplein (wallen), amsterdam
prijs: 10 euro (museumkaart, vrienden van de oude kerk, icom card, I Amsterdam city card, stadspas vrij entree)
openingstijden: dagelijks 10 – 18 uur m.u.v. zondag 13 – 17:30 uur

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, BankGiro Loterij Fonds, Fonds 21 , Gravin van Bylandt Stichting, Jemi BloemenwinkelStichting Gifted Art en Stichting Zabawas.

beeld: gert jan van rooij

011.DE OUDE KERK-BOLTANSKI 2017-PH.GJ.vanROOIJ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.