Overzichtstentoonstelling Meredith Monk

De Oude Kerk en Hartwig Art Foundation presenteren van 21 oktober 2023 t/m 17 maart 2024 een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Meredith Monk.

'In een wereld die zo gefragmenteerd en vol verdriet is, wil ik werk creëren dat het leven en ons gevoel van verbondenheid met elkaar en alle levende wezens bevestigt.'
Meredith Monk.

Levende legende Meredith Monk heeft haar carrière gewijd aan het verkennen van het potentieel van de menselijke stem, het verweven van nieuwe manieren van perceptie en het verleggen van de grenzen van muziek, performance en beeldende kunst. Vanaf 21 oktober 2023 presenteren de Oude Kerk Amsterdam en Hartwig Art Foundation het allereerste overzicht van het werk van Meredith Monk. Hierin blikt ze terug op bijna zestig jaar werk in de voorhoede van de kunsten. Monk is nog steeds zeer actief: op 23 juni ging haar performance Indra’s Net in Amsterdam in wereldpremière als co-presentatie van het Holland Festival en de Hartwig Art Foundation.

Meredith Monk

Eeuwenoud en eigentijds

De klank van Monk’s zang wordt vaak beschreven als eeuwenoud en eigentijds tegelijk. Haar baanbrekende stemwerk, muziek, theaterperformances en films vinden een vanzelfsprekend huis in de Oude Kerk als oudste gebouw van Amsterdam én plek voor hedendaagse kunst. In de grote ruimte van de Oude Kerk wordt haar legendarische werk een ervaring buiten het podium met werken die haar theaterstukken vertalen in ontmoetingen met meeslepende video- en geluidsinstallaties. Sleutelwerken als Songs of Ascension uit 2008, Quarry (1976) en Atlas (1991) worden als nieuwe installatie voor de Oude Kerk ontwikkeld. Speciaal voor Amsterdam krijgt de interactieve installatie American Archaeology (1988) een update als lokale versie. Bezoekers kunnen betekenisvolle objecten meenemen en toevoegen aan het werk om zo een monument van collectieve herinneringen te bouwen.Tegelijkertijd speelt Monk met het idee van de kerk als archief en deelt ze voor het eerst ongepubliceerde interviews en geluidsfragmenten, partituren, tekeningen scripts; in het bijzonder van Indra’s Net, haar meest recente werk.

6a01a3fa95aca9970b01bb07bce02d970d 800wi

Over Meredith Monk

Meredith Monk (1942, New York) wordt gezien als de grote pionier van interdisciplinaire performance, het genre dat in de jaren 1960 en '70 ontstond in de kunstenaarsgemeenschap van New York. Haar baanbrekende compositorische werk en uitvoeringen zijn talloze keren bekroond, waaronder een National Medal of Arts, de hoogste onderscheiding in de Verenigde Staten die specifiek wordt toegekend voor prestaties in de kunsten.

6 Jo Stewart Ellen Fisher Allison Sniffin Meredith Monk Katie Geissinger photo Stephani Berger resized 1 1280x640

Serie concerten

Als onderdeel van de tentoonstelling ontwikkelt Monk voor de Oude Kerk een retrospectieve serie live concerten uitgevoerd door een nieuwe generatie lokale musici in samenhang met de architectuur van de Oude Kerk, muziek en beweging.

Jo Stewart Allison Sniffin Ellen Fisher Katie Geissinger Meredith Monk PC Stephanie Berger Vocal Ensemble

Internationale samenwerking

De presentatie in Amsterdam is samengesteld door Beatrix Ruf en ontwikkeld in nauwe samenwerking met Meredith Monk en The House Foundation for the Arts.
Dit eerste overzicht van het oeuvre van Meredith Monk is een samenwerking in twee aktes: in de Oude Kerk in Amsterdam, samen met de Hartwig Art Foundation (21 okt 2023 – 17 maart 2024), en het Haus der Kunst in München (10 nov 2023 — 3 maart 2024).

Mariette Dölle, artistiek directeur Oude Kerk: "De tentoonstelling vormt een unieke terugblik op de invloedrijke performancepraktijk van Meredith Monk. Ze zoekt daarin steeds harmonie tussen het spirituele, de aarde en het menselijke bestaan. De Oude Kerk als eeuwenoude muziektempel echoot deze zoektocht door zowel de geschiedenis als de toekomst."

Beatrix Ruf, directeur Hartwig Art Foundation: "Het baanbrekende werk van Meredith Monk, die al meer dan zes decennia polyfone manieren van perceptie en expressie verkent, is voor mij een baken geweest om de onderlinge verbondenheid van de kunsten te ervaren. Ik ben er trots op dat de Hartwig Art Foundation, samen met onze partners Holland Festival en Oude Kerk, met wie we nu voor de derde keer samenwerken, deze uitgebreide ervaring met deze uitzonderlijke kunstenaar naar Amsterdam kan brengen met haar nieuwste performance Indra's Net en de allereerste overzichtstentoonstelling."