Meredith Monk, Ana Navas en Navid Nuur in de Oude Kerk

De Oude Kerk presenteert jaarprogramma 2024

De Oude Kerk in Amsterdam wordt jaarlijks ‘bespeeld’ door steeds wisselende (inter)nationale kunstenaars die nieuw werk laten zien. In het programma van de Oude Kerk draait het om het stimuleren van gedachten over de veranderende wereld en het gezamenlijk herdefiniëren van de waarden in die wereld. In 2024 presenteert de Oude Kerk Meredith Monk, Ana Navas en Navid Nuur, drie kunstenaars die historische en imaginaire verbanden laten samensmelten tot nieuwe beelden en werelden.

Verlengd tot en met 14 april 2024!

Meredith Monk: Calling
“De overzichtsexpositie van muzieklegende Meredith Monk in Amsterdam is een ‘vergankelijke ervaring' "
 [Volkskrant, 30 oktober 2023]

Meredith Monk portret lowress 2

Meredith Monk: Calling toont een overzicht van Monks gehele oeuvre vanaf de jaren zestig tot nu. Maar meer dan als een retrospectief leest de tentoonstelling als een betekenisvolle poging om een verbinding aan te gaan tussen haar audiovisuele oeuvre en de kerk. Monk (New York, 1942, woont en werkt in New York) transformeert de kerkruimte in een zingend lichaam en dompelt het publiek onder in een speciaal voor de Oude Kerk gecreëerde audiovisuele ervaring. De tentoonstelling  wordt door pers en bezoekers zeer gewaardeerd en wegens succes verlengd tot en met 14 april 2024.

Meredith Monk: Calling is een co-presentatie van de Oude Kerk Amsterdam en Hartwig Art Foundation. De tentoonstelling is samengesteld door Beatrix Ruf, directeur van de Hartwig Art Foundation, in nauwe samenwerking met Meredith Monk en The House Foundation for the Arts in New York.

25 mei – 25 augustus 2024

Ana Navas – A veil as a glaze

Ana Navas x Oude Kerk 01 low res foto Maarten Nauw

In de presentatie A veil as a glaze, te zien vanaf 25 mei in drie ruimtes aan de randen van de Oude Kerk, toont kunstenaar Ana Navas (Ecuador, 1984, woont en werkt in Rotterdam) een serie  glaswerken die qua techniek doen denken aan het brandschilderen van glas zoals vanaf de  Middeleeuwen vaak in kerken werd toegepast.

Door objecten uit hun context te halen, speelt ze met de relatie tussen vorm en functie en de relatie tussen origineel en kopie. 'I often see my practice as going behind the traces of an object's genealogical tree. What do 'ancestors' look like, what influences has the object undergone and in what new contexts might it reappear?'. In de Oude Kerk raakte Navas geïnteresseerd in het geschilderde behang in de Spiegelkamer, vol met kleurrijke bloemenranken en vogels. De aanwezigheid van Rembrandt van Rijn is voelbaar in de kamer, hij registreerde er zijn huwelijk met Saskia van Uylenburgh, die er zelf niet bij mocht zijn. In Navas' zoektocht naar portretten van Saskia stuitte ze op een portret dat Rembrandt in 1634 maakte  van Saskia als Flora, de Romeinse godin van de lente. Haar interesse in hoe vormen en beelden het collectieve geheugen van mensen kunnen binnendringen en de combinatie van macht en identiteit van vrouwen – komen naar voren in de presentatie in de drie zijruimtes.

Ana Navas was kunstenaar in de 3Package Deal 2022/2023, een initiatief van het AFK en Bureau Broedplaatsen van de Gemeente Amsterdam. Kunstinstellingen vormen een coalitie en begeleiden een jaar lang een talentvol kunstenaar. De Reinwardtacademie, H401, Museum Van Loon en de Oude Kerk vormen de coalitie Interhistoriciteit.

7 september 2024 – 9 februari 2025/2125

Navid Nuur - When Doubt turns into Destiny

Oude Kerk Navid Nuur 9336 LR Natascha Libbert 2

Van 7 september 2024 tot en met 9 februari 2025/2125 presenteert de Oude Kerk een nieuwe grootschalige context-specifieke tentoonstelling van Navid Nuur (Teheran, 1976 - woont en werkt in Den Haag). In de Oude Kerk pelt Nuur de dynamiek van de tijd af tot fysieke ervaringen die gaan over aarde, water, lucht, geur, vorm en tastzin. Een grote blaasbalg blaast lucht, een hangend transparant doek breekt het  zonlicht, een stapel kiezelstenen slinkt. Nuur nodigt uit om de Oude Kerk zintuiglijk te ervaren, en daarmee op het zijn van de mens in de wereld te reflecteren. When Doubt turns into Destiny ademt het denkbeeld dat de mens, ondanks al zijn kennis en kunde, een vergankelijk wezen is, dat veel langer niet dan wel bestaat.

Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling komt pas in 2125 ten einde. Nuur boetseert in de loop van de maanden een serie van honderd vazen in de Oude Kerk. De klei hiervoor vermaalt hij met grond en gruis uit alle delen van de stad Amsterdam. De vazen worden opgeslagen in de IJzeren Kapel, van 1515 tot 1892 de kluis van de stad. Elk jaar wordt een vaas gegeven aan een ontvanger in uitwisseling van een (financiële) tegenprestatie. Navid Nuur laat in de Oude Kerk een boodschap achter voor mensen die over honderd jaar leven: pas in 2125, een tijdspanne van honderd jaar, zijn alle vazen uit de kerk vertrokken en is When Doubt turns into Destiny voltooid.

Silence & Monuments:

hedendaagse en historische muziekprogramma’s in de Oude Kerk

In 2024 is er weer volop aandacht voor hedendaagse en klassieke muziek. Zo maken onder meer UpSammy (5 april) en percussionist Vernon Chatlein (7 juni) hun opwachting met nieuwe composities in het maandelijkse Silence-ochtendconcert programma. De Oude Kerk zet ook de samenwerking voort met Sonic Acts Biënnale (Charlemagne Palestine, 1 maart) en Dekmantel Festival (Kali Malone, 30 juni) en presenteert samen met het Orgelpark een hedendaags orgelproject van Sound Rebellion (8 juni).

Op 1 maart vieren we de 50e aflevering van de succesvolle reeks vroege ochtendconcerten met een orgelconcert van Charlemagne Palestine. Sinds 2016 programmeert de Oude Kerk de Silence-concertserie op de maandelijkse vroege vrijdagochtenden. Vooruitstrevende musici worden uitgenodigd een electronisch-sonisch werk te maken voor de Oude Kerk. Daarnaast programmeert de Oude Kerk de serie Monuments-concerten, waarin traditie en vernieuwing in de orgelcultuur voorop staat.

Publieksprogramma op het ritme van de stad, met onder andere:

9 maart - Het Saskia Ontbijt
23 maart - Queer Geschiedenismaand, Talk
5 mei - Bevrijdingsdag: orgelmiddag
21 juni - De Langste Dag: het Rode Raam Gesprek
22,23 juni - Het Wallenfestival
27 oktober - Amsterdam 750 jaar

Over de Oude Kerk Amsterdam

De Oude Kerk is een plek voor hedendaagse kunst en het oudste gebouw van Amsterdam. Hedendaagse kunstenaars maken op uitnodiging van de Oude Kerk nieuw site-specifiek werk. Staand op de schouders van de geschiedenis delen ze hun visie op de toekomst. De Oude Kerk voedt en koestert culturele praktijken die verschillende perspectieven op de tijd van nu samenbrengen. De programmering van de Oude Kerk wordt in 2024 onder meer ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Mondriaan Fonds, AMMODO en particulieren.