restauraties

In de Oude Kerk vinden doorlopend restauratiewerkzaamheden plaats. Al eeuwen werken ambachtslieden aan de conservatie en restauratie van het monumentale gebouw. Tot op de dag van vandaag. Op deze pagina lees je meer over actuele restauraties. Kijk je mee?

restauratie geschilderd behang spiegelkamer
Wie in de Spiegelkamer staat, bevindt zich in een veelkleurig achttiende eeuws schilderij vol bloemen en vogels. Het is een van de meest elegante zijruimtes van de Oude kerk. Het bont beschilderde behang bedekt nagenoeg alle wanden en deuren.

Aanleiding voor de restauratie zijn de loszittende stukjes behang, scheuren en mechanische beschadigingen van het doek. Deze schades zullen worden hersteld, gevuld en geretoucheerd. Daarnaast is het gehele oppervlak van het behang bij de laatste restauratie in de jaren’70 ruim over- en bijgeschilderd. Deze latere toevoegingen worden weggenomen. Na uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis en de conditie van het achttiende-eeuwse doek wordt het momenteel in het openbaar gerestaureerd om het in oude luister te herstellen en zo goed mogelijk te behouden voor toekomstige generaties. Klik hier voor meer informatie over de geschiedenis van de Spiegelkamer, het behang en het restauratieproces.

gevonden behang
Op de zolder boven de kerkmeesterskamer zijn onlangs drie stukken 18de-eeuws behang teruggevonden. Deze stukken laten goed zien hoe fragiel en kwetsbaar dergelijke doeken waren. Op grof geweven linnen zijn de sporen van twee geschilderde ensembles te herkennen. Lees hier meer over het behang.

restauratie glas-in-loodramen mariakapel
Amsterdam is gebouwd op palen. Veel monumenten in de stad kampen daarom met verzakkingsproblemen. Zo ook de Oude Kerk, waar deze verzakkingen continu in de gaten worden gehouden. Als eerste stenen gebouw van de stad is de Oude Kerk gefundeerd op de oudste palen. Onder het gebouw bevinden zich twee verschillende funderingssystemen die zorgen voor druk en spanning op de muren. Hierdoor zijn er ook beschadigingen opgetreden aan de glas-in-lood vensters aan de oostzijde van de Mariakapel. Momenteel worden ze gerestaureerd in het restauratieatelier. Klik hier voor meer informatie over het glas-in-lood en het restauratieproces.

Foto’s: Maarten Nauw