actuele restauraties

In de Oude Kerk vinden doorlopend restauratiewerkzaamheden plaats. Al eeuwen werken ambachtslieden aan de conservatie en restauratie van het monumentale gebouw. Tot op de dag van vandaag. Op deze pagina lees je meer over actuele restauraties. Kijk je mee?

restauratie geschilderd behang spiegelkamer
Wie in de Spiegelkamer staat, bevindt zich in een veelkleurig achttiende eeuws schilderij vol bloemen en vogels. Het is een van de meest elegante zijruimtes van de Oude kerk. Het bont beschilderde behang bedekt nagenoeg alle wanden en deuren. Doordat de oude dragers van het behang versleten zijn is het doek gaan ‘hangen’. Daarnaast laat het op verschillende plekken los en een dikke laag stof, overschilderingen en restauraties belemmert het zicht. Door de beschadigingen en oude restauraties heeft het behang zijn originele glans verloren. Na uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis en de conditie van het achttiende-eeuwse doek wordt het momenteel in het openbaar gerestaureerd om het in oude luister te herstellen en zo goed mogelijk te behouden voor toekomstige generaties. Klik hier voor meer informatie over de geschiedenis van de Spiegelkamer, het behang en het restauratieproces.

restauratie glas-in-loodramen mariakapel
Amsterdam is gebouwd op palen. Veel monumenten in de stad kampen daarom met verzakkingsproblemen. Zo ook de Oude Kerk, waar deze verzakkingen continu in de gaten worden gehouden. Als eerste stenen gebouw van de stad is de Oude Kerk gefundeerd op de oudste palen. Onder het gebouw bevinden zich twee verschillende funderingssystemen die zorgen voor druk en spanning op de muren. Hierdoor zijn er ook beschadigingen opgetreden aan de glas-in-lood vensters aan de oostzijde van de Mariakapel. Momenteel worden ze gerestaureerd in het restauratieatelier. Klik hier voor meer informatie over het glas-in-lood en het restauratieproces.

restauratie toren
Van november 2020 tot september 2021 wordt de Oudekerkstoren gerestaureerd. Er is onderhoud nodig aan onder andere het metsel- en voegwerk, het carillon en het lood. Hiervoor is de 67 meter hoge toren in de steigers gezet. De restauratie wordt uitgevoerd door Koninklijke Woudenberg in opdracht van de Gemeente Amsterdam, die eigenaar is van de toren. Wil je meer weten over de restauratie van de toren kijk dan op: koninklijkewoudenberg.nl/oudekerkstoren. Klik hier voor meer informatie over de geschiedenis van de toren.