walk & talk: eveline sint nicolaas

17 december 2022 | 15:00 - 16:00

Wandel op zaterdag 17 december mee met conservator Eveline Sint Nicolaas door de Oude Kerk en Ibrahim Mahama’s installatie Garden of Scars. Vanuit een historisch perspectief staat ze stil bij Mahama’s installatie.

over de walk & talk
Garden of Scars is een installatie die uitnodigt om doorheen te wandelen. Kunstenaars, curatoren en critici bespreken op basis van hun eigen expertise en achtergrond vragen en gedachten die het werk bij hen oproept. Anders dan gebruikelijke museumgidsen zijn de ‘wandelaars’ denkers en makers, die hun eigen perspectief kiezen als vertrekpunt.
Op zaterdag 17 december kun je meewandelen met conservator Eveline Sint Nicolaas. Zij kiest een historische invalshoek om het werk van Mahama te bespreken.
*De voertaal is Nederlands.

over eveline sint nicolaas
Eveline Sint Nicolaas is conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum. Ze werkte onder andere aan de tentoonstelling en het boek Slavernij (2021), en schreef Ketens en Banden. Suriname en Nederland sinds 1660, aan de hand van de collectie van het Rijksmuseum (2018).
Een terugkerend thema in haar werk is de vraag hoe je aandacht besteed aan koloniale geschiedenis in een museum wanneer de objecten en schilderijen ontbreken om die geschiedenis vanuit verschillende perspectieven te vertellen. Bieden bestaande museale collecties misschien meer mogelijkheden dan we denken? Wat is de rol van het museumgebouw en de begeleidende teksten? En met wat voor objecten en verhalen kunnen we meerdere perspectieven op de koloniale geschiedenis een plek geven in musea?

meer walks & talks
De komende maanden volgen meer wandelingen met kunstenaars en denkers die vanuit eigen invalshoeken en kennisgebieden vertellen over het werk van Mahama. Bijvoorbeeld met de curator van Garden of Scars, Marianna van der Zwaag op zondag 18 december.


Foto: Maarten Nauw


Delen