Unlocked/Reconnected: Thierry Oussou

1 juni - 1 september 2020

In het kader van Unlocked/Reconnected, een tentoonstelling die viert dat kunstinstellingen hun deuren na de lockdown weer mogen openen, presenteert de Oude Kerk de video What Is Left of the Sugar Cubes (2019) van kunstenaar Thierry Oussou (Allada, Benin, 1988). De video is te zien in De Librije.

De Oude Kerk is één van de tientallen musea en galeries door het hele land die, met de presentatie van één kunstwerk, meedoen aan Unlocked/Reconnected. Samen laten alle plekken voor hedendaagse kunst zo het belang zien van solidariteit, reflectie en inspiratie. Meer informatie over het project lees je hier.

Thierry Oussou maakte What Is Left of the Sugar Cubes in Brazilië, voor de 21e Contemporary Art Biennial Sesc_Videobrasil. In de film, die gaat over herinneren, reflecteert hij op het collectieve en transatlantische aspect van de verzamelingen van twee Braziliaanse musea.

In 2018 ging het Museu Nacional, het oudste wetenschappelijke instituut in Brazilië, in vlammen op. Het grootste deel van de collectie ging verloren. Meteen na de ramp kwamen wetenschappers samen om zoveel mogelijk uit de ruïnes te redden. Elders in dezelfde stad, Rio de Janeiro, stuitte men tijdens bouwwerkzaamheden in de jaren ’90 op een massagraf. Onderzoek wees uit dat het ging om de stoffelijke resten van tienduizenden mensen die in de achttiende en negentiende eeuw tot slaaf waren gemaakt, en vanuit Afrika naar Brazilië werden ontvoerd. De eigenaren van het stuk land besloten om er het Museu Memorial op richten, ter nagedachtenis aan degenen die hier omkwamen.

Het uitgangspunt voor What Is Left of the Sugar Cubes? is het erfgoed dat deze twee musea respectievelijk verloren en bewaren. Hoe herinneren we en bewaren we? Uit de film blijkt dat het verleden ons blijft achtervolgen, zelfs wanneer de sporen ervan worden uitgewist of verwaarloosd.