toekomstvisie op de amsterdamse binnenstad

tot 17 juni 2019

Hoe kijken mensen naar de binnenstad? En wat speelt er zich af in de binnenstad? Zef Hemel, bekleder van de Wibautleerstoel aan de Universiteit van Amsterdam, ontwikkelt in opdracht van Burgemeester Halsema een toekomstbeeld voor de historische binnenstad van Amsterdam. Tot aan de zomer 2019 spreekt hij zoveel mogelijk mensen over de stad. De Oude Kerk vormt het hart voor deze gesprekken.

portretten
Zef Hemel spreekt tot aan de zomer van 2019 met zoveel mogelijk mensen. Als eerste oefening heeft hij zijn studenten gevraagd om ruim veertig portretten van willekeurige personen in de binnenstad te maken. Samen geven de portretten een getrouw beeld van het alledaagse leven in de binnenstad anno 2019: ervaringen, angsten, klachten, belevenissen, noties, maar ook ideeën en verlangens van zeer uiteenlopende mensen.

gesprekken
De komende maand – van 17 mei tot 17 juni – verblijft Hemel in de Oude Kerk. In het huisje van Gerda (Oudekerksplein 25), luistert hij nog eens naar tachtig mensen: bewoners, ondernemers, functionarissen, bezoekers. Alle gesprekspartners zijn door hem persoonlijk uitgenodigd. Ook mensen die de binnenstad mijden zal hij om hun visie vragen.

publieksavonden
Wil je graag meedenken aan de toekomstvisie van Amsterdam? Dan kun je aanschuiven bij een van de twaalf publieksavonden die Hemel in de Sint Sebastiaanskapel van de Oude Kerk organiseert. Tussen 17 mei en 17 juni nodigt Hemel elke avond twee bijzondere sprekers uit. Tijdens de publieksavonden staat elke avond een ander thema centraal. Aanmelden is niet nodig. Maar vol is vol.
Bekijk hier het programma van de publieksavonden.

toekomstvisie
Door al deze gesprekken en interviews ontstaat er gaandeweg een beeld van wat er aan de hand is in de binnenstad. Daarbij wordt het recente verleden gereconstrueerd. Vanuit verschillende perspectieven wordt de binnenstad bekeken. Begin september wordt de ontwikkelde toekomstvisie aan de Burgemeester voorgelegden daarna, op ieders uitnodiging, aan de stad.

zef hemel
toekomstvisie op de amsterdamse binnenstad
publieksavonden
t/m 17 juni elke avond, 20:00