The World After #8 – Hans van Houwelingen

mei 2020

In The World After nodigen we kunstenaars uit om te reageren op vragen over het Antropoceen na de coronacrisis. Dit project is geïnspireerd op de tentoonstelling Poems for Earthlings van Adrián Villar Rojas. Meer informatie over het project en de andere kunstenaarsbijdragen zijn te vinden op de overzichtspaginaThe World After is een initiatief van de Oude Kerk in samenwerking met mister Motley.

The World After #8
Hans van Houwelingen: Covid-19, 2020
Vorig jaar was de film Best Bucharest van kunstenaar Hans van Houwelingen te zien in de Oude Kerk. Hierin ging hij in gesprek met een Roemeens-orthodoxe priester over materiële versus spirituele waarde en de betekenis van goud. In het project Rijke Stinkerd wil hij het aloude verdienmodel van de kerk opnieuw introduceren, en eenmalig een welgestelde burger ten overstaan van 1.000.000 euro een laatste rustplaats in de Oude Kerk gunnen.
Voor The World After reflecteerde Van Houwelingen op onze vraag ‘Kunnen we nog wel buigen voor wat ons overstijgt?’ Het Covid-19 virus dat in 1957 door de Russische Spoetnik in een baan om de aarde was gebracht, en recentelijk de weg door de dampkring terugvond, wordt meteen terug de ruimte ingeschoten. De gelijkenis tussen het virus en de Spoetniksatelliet, en tussen ruimtepakken en de beademingsuitrusting van coronapatiënten maakt het een absurdistisch verhaal: fantasie, een hoax, of een parodie op complotdenken. Moeten we buigen voor de aarde of buigt ‘ie zich wel naar ons?