The World After #12 – Germaine Kruip

Juli 2020

In The World After nodigen we kunstenaars uit om te reageren op vragen over het Antropoceen na de coronacrisis. Dit project is geïnspireerd op de tentoonstelling Poems for Earthlings van Adrián Villar Rojas. Meer informatie over het project en de andere kunstenaarsbijdragen zijn te vinden op de overzichtspaginaThe World After is een initiatief van de Oude Kerk in samenwerking met mister Motley.

The World After #12
Germaine Kruip, A Square Without Corners, 2020

In 2015 presentreerde de Oude Kerk de tentoonstelling Geometry of the Scattering van kunstenaar Germaine Kruip. Voor The World After deed ze onderzoek naar het thema oneindigheid. Dit resulteerde in een performance waarvoor ze samenwerkte met de Balinese hogepriesteres Ida Resi Alit. In Kruip’s eigen woorden:

“In de performance A Square Without Corners onderzoek ik de afwezigheid van vaste betekenis en het spirituele gevolg daarvan. Het script is opgebouwd uit citaten over oneindigheid, in het bijzonder over hoe oneindigheid de mentale ruimte omlijst waarin ideeën geboren worden. Na mijn één-op-één performance A Square Spoken, in 2015 gepresenteerd in de Oude Kerk tijdens mijn solotentoonstelling Geometry of the Scattering, vertegenwoordigt A Square Without Corners een verschuiving: van onderzoek naar een geometrische vorm naar een studie van bewustzijn en de ruimte waarin een concept voor het eerst het licht ziet. Van object naar onderwerp; van een vorm naar een vormloze oneindigheid.

Voor The World After presenteer ik een video waarin A Square Without Corners wordt gelezen, gechant en gechanneld door de Balinese hogepriesteres Ida Resi Alit. Ik deelde de Indonesische vertaling van de tekst met haar en nadat ze deze een aantal weken bestudeerd had, kwam ze met deze hartgrondige interpretatie. Ze spreekt in een mix van Sanskriet, Kawi en wat ze ‘astrale taal’ noemt.”

Germaine Kruip, A Square Without Corners, 2020.

A Square Without Corners, in the words of —
a Chinese proverb