taturo atzu: the garden which is the nearest to god

27 juni 2015 – 6 september 2015

De gevierde Japanse kunstenaar Taturo Atzu (voorheen Tatzu Nishi) staat bekend om zijn spectaculaire maar bovenal vervreemdende projecten. In opdracht van de Oude Kerk realiseert hij, van 27 juni tot en met 6 september, een spraakmakende transformatie. The Garden Which is the Nearest to God, een zomers panoramaterras, verandert het dak van de Oude Kerk tien weken lang in een opwindende bezienswaardigheid. Taturo Atzu’s tijdelijke plateau is van buiten af toegankelijk via een steigerconstructie. In dit project is ook de geleidelijke bijsturing van religieuze naar culturele locatie vervat. Feit is dat de Oude Kerk van oudsher de bijnaam ‘huyskamer van Amsterdam’ draagt. Na hun geestverruimende klim omhoog betreden de bezoekers een luchtige woonkamer. Hier staan zij oog in oog met de engelvormige windvaan. Even verderop kunnen zij plaatsnemen in een zitkuil, met hun neus bovenop de klok. Het is een ervaring die vraagtekens plaatst bij de actuele betekenis van het monument en die het spanningsveld blootlegt tussen publieke en private ruimte. Beeld: Taturo Atzu: The Garden Which is the Nearest to God, 2015, oude kerk © Wim Hanenberg.