symposium: the resurrection of the lost image

21 juni 2018

Op 23 augustus 1566 werd de Oude Kerk overvallen door de beeldenstorm. De afwezigheid van beelden is vandaag nog steeds zichtbaar: de lege plekken op de pilaren in het koor herinneren aan de jaren voor de Reformatie. Het monumentale werk van Giorgio Andreotta Calò (Venetië, 1979) draait het perspectief in de Oude Kerk deze zomer om van Calvinistisch blauwgrijs naar Katholiek Rood.

Donderdag, 21 juni, hoor je meer over werk en context in het symposium ‘the resurrection of the lost image’. Tussen 17 en 22 uur spreken we over de impact van het iconoclasme, de thematiek die Giorgio Andreotta Calò met zijn installatie Anastasis aansnijdt. Tijdens het symposium spreekt Calò zelf over zijn werk, aangevuld met presentaties van expertes uit de hedendaagse kunst en liturgie. Samen met het publiek schetsen we nieuwe perspectieven op de impact van beelden in artistieke en religieuze contexten.

Het symposium, inclusief diner en borrel, vindt plaats van 17-22 uur. ZIna’s keuken zorgt voor een proeverij van Syrische gerechten. Schuif je graag aan voor een deel van het symposium? Dat kan, gedurende het  gehele symposium is er vrije inloop.

programma

• 17:00   bezoek Anastasis
  • 18:00   welkom en introductie
    Jacqueline Grandjean, directeur en curator Oude Kerk
  • 18:15   interview met Giorgio Andreotta Calò
    Loreno Benedetti, curator Kunsthalle Sankt Gallen (CH)
  • 19:00   over de betekenis van de kleur rood
    Marcel Barnard, professor Praktische Theologie aan de
    Protestantse Theologische Universiteit (Amsterdam, Nederland)
  • 19:40   pauze
  • 20:15   heilig versus God: hoe heilig is het beeld?
    Dr. Marc De Kesel (PhD in filosofie), senior Researcher aan het
    Titus Brandsma Instituut.
  • 20:40  goddelijke afbeeldingen: het heilige in een kerk en museum
    Dr. Lieke Wijnia, kunsthistoricus en religiewetenschapper.
  • 21:30   borrel
  • 22:00  zonsondergang in de Oude Kerk

symposium: the resurrection of the lost image
can the image re-appear after iconoclasm?
21 juni 2018, 17:00-22:00
prijs: 7,50 euro (online tickets)

Het symposium is vrij toegankelijk voor studenten, we are public of vriendenpas ♥♥.