susan philipsz: broken ensemble

26 november 2021 – 27 maart 2022

Naast een omvangrijke installatie voor de kerkruimte ontwikkelde kunstenaar Susan Philipsz (Glasgow, 1965) voor de collegekamer van de Oude Kerk een apart geluidswerk, getiteld Broken Ensemble (2021).

Het werk bestaat uit een sculptuur van drie orgelpijpen die elk het geluid van de ademhaling van de kunstenaar kanaliseren door een luidspreker die in iedere pijp is geplaatst. Zo lijkt de geluidsopname de orgelpijpen te bespelen en de ademhaling het instrument tot leven te wekken. De fysieke inspanning van het voortbrengen van geluid is duidelijk hoorbaar en de resonerende ritmische tonen doen denken aan slaap. Het gecombineerde effect van slaap als metafoor voor de dood en adem als symbool voor het leven zinspeelt op de sterfelijkheid.

Foto: Gert Jan van Rooij