smári róbertsson: this clock before it existed

tot 1 november 2019

Tot 1 november draait de klok hoog bovenop het eeuwenoude Vater-Müllerorgel in rap tempo terug, in plaats van vooruit. This Clock Before it Existed is een subtiele maar krachtige interventie van de IJslandse kunstenaar Smári Róbertsson (Vestmannaeyjabær, 1992). Iedere minuut draait de klok een etmaal terug, tot voorbij het moment waarop de klok door beeldhouwer Jurriaan Westerman werd gemaakt: het jaar 1724. De kunstenaar zet het letterlijk ontspannen van de klok in als manier om te reflecteren op tijd, ruimte en je fysieke aanwezigheid. Het is even zoeken, maar als de klok bovenin de kerk je blik eenmaal heeft gevangen, kijk je niet snel weg.

over de kunstenaar
Smári Róbertsson (IJsland, 1992) studeerde in 2015 af aan de Gerrit Rietveld Academie en haalde in 2017 zijn MA aan het Sandberg Instituut. Smári is een veelzijdig kunstenaar; hij maakt gebruik van allerlei disciplines. Zijn werk omvat vaak locatiespecifieke fenomenen, zoals architecturale kenmerken die worden benadrukt door audio, video, tekst of objecten. Kenmerkend is zijn onderzoekende manier van werken die gaat over tijd en identiteit. Deze werkwijze was aanleiding om Smári uit te nodigen om nieuw werk te ontwikkelen voor de Oude Kerk. De combinatie van kunst er erfgoed sluit perfect aan bij de interhistorische programmering van de kerk, waarbij de combinatie van heden en verleden aanzet tot verwondering en reflectie.

blog
Als onderdeel van het project zal Smári de komende tijd teksten schrijven om op het terugdraaien van de klok te reflecteren. Deze zijn te vinden op zijn website, in een vorm die het midden houdt tussen een blog, een verslag en een live essay.

smári robertsson: this clock before it existed
13 augustus t/m 1 november 2019
oude kerk, oudekerksplein (de wallen), amsterdam
dagelijks geopend 10.00 – 18.00, zondag 13.00 – 17.30

Mede mogelijk gemaakt door Icelandic Visual Art Fund en Amsterdams Fonds voor de Kunst.