silence #8

5 januari 2018

There is no such thing as an empty space or an empty time. There is always something to see, something to hear. In fact, try as we may to make a silence, we cannot. – John Cage (in Silence, 1961)

Vanaf 2018 klinkt de serie Silence frequent op de eerste vrijdagochtend van de maand. Op 5 januari starten we het nieuwe jaar met een uur stilte. Vanaf 8 uur ’s ochtends is de Oude Kerk als meditatieve oase op de Wallen op dit vroege uur open om de uitzonderlijke stilte te ervaren. Neem je yogamat of meditatiekussen gerust mee en trap het nieuwe jaar mindful af in de Oude Kerk.

muziek in de oude kerk

De Oude Kerk kent een indrukwekkende muziekgeschiedenis en was in de zestiende eeuw een van de eerste plekken in Noord-Europa waar een publiek van openbare concerten kon genieten. In afwachting van de restauratie van het Vater-Müller-orgel koos de Oude Kerk ervoor om de stille tijd goed te gebruiken en na te denken over een nieuw muzikaal programma. Vanuit gesprekken met muzikanten, kunstenaars en programmeurs is in november 2016 een muziekprogrammering van start gegaan in aansluiting op de kunstprogrammering van de Oude Kerk en in de context van een monumentaal gebouw. De stiltemomenten en concerten van de Silence serie beginnen altijd om 8:00 uur, en klinken frequent op een eerste vrijdagochtend van de maand.

Silence #9 vindt plaats op 2 februari 2018.

silence #8
5 januari 2018, 08.00 – 09.00
oude kerk, oudekerksplein (de wallen), amsterdam
prijs: 10 euro (Museumkaart, Vrienden van de Oude Kerk, ICOM card, I Amsterdam city card, stadspas vrij entree)

online tickets

afbeelding: maarten nauw, 2017.