silence #37: lucrecia dalt

3 juni 2022

De werken die kunstenaars in de Oude Kerk presenteren, verkennen de akoestiek van het gebouw, spelen met de perceptie van de ruimte en belichten verhalen uit de eeuwenoude geschiedenis van de plek op nieuwe manieren. Het concert van de Colombiaanse geluidskunstenaar Lucrecia Dalt vindt plaats in de context van de tentoonstelling Path van Antônio Obá. In de wereld van de experimentele muziek en ‘ambient’ is Lucrecia Dalt vooral bekend om haar stemexperimenten en sound design. Ze neemt haar stem en een route door de ruimte van de Oude Kerk als uitgangspunt voor de vorm van haar concert. Zo ontstaat een nieuw geluid in de context van de Oude Kerk, met een soms bijna buitenaardse klankwereld.

biografie
Lucrecia Dalt (Pereira, 1980) heeft de afgelopen jaren een plek veroverd op de hedendaagse grenzen van avant-garde en elektronische muziek, met een uitgesproken en grensoverschrijdende muzikale taal. Wellicht is het vermogen om diep te graven ingebed in Dalts creatieve proces door haar achtergrond als geotechnisch ingenieur. Nu woonachtig in Berlijn, zoekt Dalt vaak inspiratie in de werelden van fictie, poëzie, geologie en verlangen, waarbij ze genuanceerde referenties opgraaft om te ontwarren en te beantwoorden in muziek. Ze creëert haar taal met behulp van analoge instrumentatie, een breed scala aan synthesizers, en de bewerkte gloed van haar stem. Delen van haar stemgeluid worden bewerkt en gevormd tot een nieuwe, bijna buitenaardse klank. In 2018 trad Lucrecia Dalt toe tot het platenlabel RVNG intl., met de release van Anticlinen. Haar werk is internationaal gepresenteerd in ruimtes zoals Issue Project Room, Pioneer Works in New York, Haus der Kulturen der Welt in Berlijn, Museum of Modern Artin Medellín, het Mies van der Rohe paviljoen in Barcelona.

muziek in de oude kerk
De Oude Kerk is naast het oudste gebouw van Amsterdam ook de oudste muziektempel van de stad. Het is een plek waar al ruim 700 jaar muzikale tradities ontstaan, worden doorgegeven en vernieuwd. De muziekserie Silence is een concertreeks waarin musici de akoestiek van de Oude Kerk met zowel eigentijdse muziek als ouder repertoire verkennen, In de zaterdagavondserie Monuments spelen vooraanstaande organisten uit binnen- en buitenland muziek van componisten in wiens oeuvre het orgel een centrale plaats inneemt. Playing the Cathedral is een jaarlijks residentie-programma waarin (inter)nationaal vermaarde musici uitgenodigd worden speciaal voor de kerkruimte nieuw werk te maken. Zo hoor je in de Oude Kerk gekende meesterwerken op nieuwe manieren en pionierswerken van levende legendes. Het concert van is samengesteld in samenwerking met het Amsterdamse cultuurplatform Subbacultcha.

subbacultcha
Subbacultcha is een in Amsterdam gevestigd muziek- en kunstplatform, met als doel haar gemeenschap te laten weerklinken. Subbacultcha organiseert een maandelijks programma, bestaande uit concerten, diners en tentoonstellingen in en buiten hun projectruimte – de s105 – en publiceert ‘Sprout’, een publicatie waarin een bepaald thema wordt verkend.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Foto: Maarten Nauw