silence #41: djuwa mroivili

3 februari 2023 | 08:00 - 09:00

In het eerste Silence-concert van 2023 soleert pianist Djuwa Mroivili. Het concert vindt plaats in de context van Ibrahim Mahama’s installatie Garden of Scars.

tickets uitverkocht

vergeten zwarte componisten
Er zijn verschillende zwarte componisten in de klassieke muziek die prachtige muziek schreven, maar onterecht vergeten zijn. De Canadees-Amerikaanse componist Robert Nathaniel Dett (1882-1943) was één van die componisten. Pianiste Djuwa Mroivili verdiepte zich in zijn muziek en speelt  verschillende van zijn composities in de Oude Kerk. In zijn piano muziek verwerkte Nathaniel Dett Afro-Amerikaanse volksmuziek. Daarnaast klinkt muziek van J. S. Bach en de ongekroonde meester van het klavier Domenico Scarlatti.

over djuwa mroivili
Djuwa Mroivili (1998) is een Comorees-Nederlandse pianist en activist. De afgelopen jaren vergaarde ze bekendheid door haar bijzondere muzikale praktijk waarin ze de klassieke muziektraditie bevraagt. Zo doet Mrovili sinds enige jaren onderzoek naar vergeten zwarte componisten en voert hun werk ook regelmatig uit.

muziek in de oude kerk
De Oude Kerk is naast het oudste gebouw van Amsterdam ook de oudste muziektempel van de stad. Het is een plek waar al ruim 700 jaar muzikale tradities ontstaan, worden doorgegeven en vernieuwd. De ochtendserie Silence brengt muzikale verrassingen op de eerste vrijdag van de maand. In de zaterdagavond serie Monuments spelen vooraanstaande organisten uit binnen- en buitenland muziek van componisten in wiens oeuvre het orgel een centrale plaats inneemt. Playing the Cathedral is een residentie-programma waarin (inter)nationaal vermaarde musici uitgenodigd worden speciaal voor de kerkruimte nieuw werk te maken. Zo hoor je in de Oude Kerk gekende meesterwerken op nieuwe manieren en pionierswerken van levende legendes.

Foto: Hans Gerritsen