silence #40: vincent van amsterdam

2 december 2022 | 08:00 - 09:20

In de 40e editie van de ochtendserie Silence soleert vermaard accordeonist Vincent van Amsterdam. Op het programma staan Bachs’ beroemde Goldberg Variaties.

concert
Van Amsterdam nam de Goldberg Variaties in 2019 op. Niet op klavecimbel of piano, maar op zijn accordeon, het instrument waarmee hij al jaren furore maakt. De vele korte delen geven hem de gelegenheid alle mogelijkheden van de accordeon te benutten, van fluisterzacht tot uitbundig. Een muzikale reis van 80 minuten met 32 variaties op een thema.

over vincent van amsterdam
Vincent van Amsterdam (1989), winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2016, is een groot promotor van het klassieke accordeon. In 2014 rondde hij zijn masteropleiding cum laude af aan de Fontys Academie voor Schone Kunsten Tilburg (NL). Vincent won diverse internationale muziekconcoursen, waaronder het Prinses Christina Concours (NL, 2007) en het Nederlands Conservatorium Concours (NL, 2014). Van Amsterdams repertoire  reikt van Scarlatti, Bach en Frank tot Gubaidulina, Nordheim en Schmidt. Daarnaast zet hij speelt hij werk van hedendaagse (Nederlandse) componisten. Zijn samenwerking met hen heeft geresulteerd in verschillende wereldpremières van onder meer: Aart Strootman, Bernard van Beurden en Daan Manneke.

muziek in de oude kerk
De Oude Kerk is naast het oudste gebouw van Amsterdam ook de oudste muziektempel van de stad. Het is een plek waar al ruim 700 jaar muzikale tradities ontstaan, worden doorgegeven en vernieuwd. De ochtendserie Silence brengt muzikale verrassingen op de eerste vrijdag van de maand. In de zaterdagavond serie Monuments spelen vooraanstaande organisten uit binnen- en buitenland muziek van componisten in wiens oeuvre het orgel een centrale plaats inneemt. Playing the Cathedral is een residentie-programma waarin (inter)nationaal vermaarde musici uitgenodigd worden speciaal voor de kerkruimte nieuw werk te maken. Zo hoor je in de Oude Kerk gekende meesterwerken op nieuwe manieren en pionierswerken van levende legendes.