silence #39: anthea caddy – sonic acts biënnale 2022

7 oktober 2022 | 08:00 - 09:00

Op vrijdag 7 oktober, tijdens het opgaan van de zon, klinkt in een nieuwe editie van Silence een muzikale performance van cellist en geluidskunstenaar Anthea Caddy in een samenwerking tussen de Oude Kerk en Sonic Acts Biënnale 2022.

bestel tickets *

concert
Met behulp van twee parabolische luidsprekers onderzoekt Anthea Caddy  geluid als een fysiek, energetisch lichaam in de ruimte. Caddy’s live performance met haar cello zal dienen als input voor de luidsprekers, waardoor de fysieke eigenschappen van geprojecteerde geluidsenergie via versterkte cello’s door de unieke akoestische ruimte van de Oude Kerk worden uitgebreid. Dit project is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met mediakunstenaar en ingenieur Miodrag Gladovic om grootschalige lichamen van ruimtelijke geluidsfenomenen te creëren.

over anthea caddy
Anthea Caddy is een Australische cellist en geluidskunstenaar die in haar muziek de relatie onderzoekt tussen ruimte en geluid. Caddy heeft op vele muziekpodia in de wereld opgetreden en op talrijke plekken zijn tentoonstellingen van haar werk te zien geweest, onder meer in het Reina Sofia Center of Contemporary Art, Madrid, Issue Project Room, New York en in het Goethe Institut, Boston. Daarnaast is ze een veelgevraagd musicus op festivals zoals het Liquid Architecture National Festival, het Observatori Contemporary Arts Festival in Valencia en het Sonic Acts Festival, Amsterdam. Naast haar solowerk heeft Caddy samengewerkt en opgetreden met vele kunstenaars, met name met de elektro-akoestische pionier David Behrman.

sonic acts biënnale 2022
Sonic Acts Academy is een internationaal festival voor audiovisuele kunst. De Biënnale van 2022 vindt de hele maand oktober plaats op verschillende locaties, waarbij tentoonstellingsopeningen, optredens en lezingen worden verweven. Deze gaan gepaard met binnen- en buitengeluidsinstallaties, kunstenaarspresentaties, workshops, excursies en meer nog aan te kondigen evenementen. Bekijk hier het hele festivalprogramma.

muziek in de oude kerk
De Oude Kerk is naast het oudste gebouw van Amsterdam ook de oudste muziektempel van de stad. Het is een plek waar al ruim 700 jaar muzikale tradities ontstaan, worden doorgegeven en vernieuwd. In de zaterdagavond serie Monuments spelen vooraanstaande organisten uit binnen- en buitenland muziek van componisten in wiens oeuvre het orgel een centrale plaats inneemt. Playing the Cathedral is een residentie-programma waarin (inter)nationaal vermaarde musici uitgenodigd worden speciaal voor de kerkruimte nieuw werk te maken. Zo hoor je in de Oude Kerk gekende meesterwerken op nieuwe manieren en pionierswerken van levende legendes.

* Tickets bestellen met een Sonic Acts Passepartout of Weekend-Pas kan met de promotiecode SAB2022.

Foto: Lucas van der Velden