silence #38: fuensanta méndez

2 september 2022

Het concert van de jonge Mexicaanse muzikant Fuensenta Méndez vindt plaats in de context van de tentoonstelling Path van Antônio Obá.

bestel tickets

Aan de oostzijde van het hoogkoor hangen twee schilderijen van Antônio Obá. Middenin dezelfde ruimte bevindt zich de installatie Iron Garden, bestaande uit 2400 slingerende stokken, waaraan belletjes hangen, als bloemen aan hun steeltjes, als een kunstmatig bloemenveld. In deze context vindt het concert plaats van Fuensanta Méndez; muziek met grote poëtische en mysterieuze zeggingskracht.

biografie
Zangeres, bassist en componist Fuensanta Méndez is geboren en getogen in het waterbos van Veracruz (Mexico). Ze werd gevormd door traditionele Latijns-Amerikaanse muziek, en hedendaagse Europese muziek, dans, theater en boeken, die beide in haar werk een rol spelen. Fuensanta Méndez kwam naar Europa om te studeren aan het Conservatorium van Amsterdam, behaalde de eerste plaats en de persprijs op het Princess Christina Jazz Concours in 2016, en sloot haar studie in 2019 summa cum laude af. In 2019 ontving ze de Jóvenes Creadores 2019 van FONCA, een nationale prijs voor jonge componisten in Mexico. Ze treedt in heel Europa en in Mexico op als soloartiest, band-leider en in diverse formaties van geïmproviseerde muziek.

muziek in de oude kerk
De Oude Kerk is naast het oudste gebouw van Amsterdam ook de oudste muziektempel van de stad. Het is een plek waar al ruim 700 jaar muzikale tradities ontstaan, worden doorgegeven en vernieuwd. De muziekserie Silence begon enkele jaren geleden vanuit stilte, de stilte van de ochtend in de Oude Kerk. Het zijn concerten bij de opkomst van de zon vanuit het oosten, op eerste vrijdagochtend van de maand om 8 uur. Een vast moment in de maand wanneer vanuit de ruimte nieuwe concerten ontstaan. De muziekserie Silence is een concertreeks waarin musici de akoestiek van de Oude Kerk met zowel eigentijdse muziek als ouder repertoire verkennen. In de zaterdagavond-serie Monuments spelen vooraanstaande organisten uit binnen- en buitenland muziek van componisten in wiens oeuvre het orgel een centrale plaats inneemt. Het Playing the Cathedral fonds stelt (inter)nationaal vermaarde musici in staat om speciaal voor het orgel en ruimte

De serie Silence wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Foto: Maarten Nauw