silence #38: trio perselí

2 september 2022 | 08:00 - 09:00

Tijdens deze editie van Silence geeft het vierstemmige trio Perselí een concert in de context van Antonio Obá’s kunstinstallatie Path. Het trio wordt gevormd door zangeres en contrabassist Fuensanta, saxofonist José Soares en trompettist Alistair Payne. In hun gevoelige improvisaties versmelten verschillende muzikale genres zoals hedendaagse jazz en traditionele Latijns-Amerikaanse muziek.

concert
In het concert worden geïmproviseerde passages, gebaseerd op oude volksliederen, afgewisseld met soundscapes die gebaseerd zijn op de natuur en onze leefomgeving. Perselí koos als locatie voor het ochtendconcert het hoogkoor van de Oude Kerk, en ontwikkelde een stuk dat een dialoog aangaat met Antonio Obá’s installatie Iron Garden, die bestaat uit twee grote velden met gouden klokken als een bloementuin.

biografie
Perselí (2018) is een vierstemmig muziektrio gevestigd in Amsterdam dat bestaat uit zanger en contrabassist Fuensanta, trompettist Alistair Payne en saxofonist José Soares. Zij vonden elkaar in hun gevoeligheid voor klank op het conservatorium van Amsterdam. Muzikale verhalen die zich ongehaast ontvouwen, als imitatie van groeiprocessen in de natuur. Het collectief componeert de muziek samen met een uniek eigen geluid  en improviseert vaak hele passages geleid door textuur en poëzie. De invloeden variëren van Arvo Pärt, Morton Feldman, Björk, Radiohead, Chico Buarque, Fausto en Maurice Ravel, en volgens de muzikanten is dit slechts het topje van de ijsberg. Perselí’s debuutalbum werd onlangs uitgebracht door het in Los Angeles gevestigde label Minaret Records.

muziek in de oude kerk
De Oude Kerk is naast het oudste gebouw van Amsterdam ook de oudste muziektempel van de stad. Het is een plek waar al ruim 700 jaar muzikale tradities ontstaan, worden doorgegeven en vernieuwd. De muziekserie Silence begon enkele jaren geleden vanuit stilte, de stilte van de ochtend in de Oude Kerk. Het zijn concerten bij de opkomst van de zon vanuit het oosten, op eerste vrijdagochtend van de maand om 8 uur. Een vast moment in de maand wanneer vanuit de ruimte nieuwe concerten ontstaan. De muziekserie Silence is een concertreeks waarin musici de akoestiek van de Oude Kerk met zowel eigentijdse muziek als ouder repertoire verkennen. In de zaterdagavond-serie Monuments spelen vooraanstaande organisten uit binnen- en buitenland muziek van componisten in wiens oeuvre het orgel een centrale plaats inneemt. Het Playing the Cathedral fonds stelt (inter)nationaal vermaarde musici in staat om speciaal voor het orgel en ruimte

De serie Silence wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Foto: Maarten Nauw