silence #33: maria w horn, mats erlandsson

3 december 2021

Op 3 december, bij het opgaan van de zon, klinkt in de Oude Kerk muziek van de Zweedse electronica componist Maria W Horn in een nieuwe samenwerking tussen de Oude Kerk en FIBER Festival. Deze samenwerking geeft ruimte aan een wereldwijde trend van nieuwe orgelmuziek, die zich langzaam langs lange muzikale lijnen ontvouwt in de grootse akoestiek van kerken en kathedralen. Voor het eerst sinds de omvangrijke restauratie van de Oudekerkstoren wordt bovendien deze vrijdagochtend het beroemde Vater-Müller orgel weer bespeeld.

Sinds november 2016 zijn er ochtendconcerten in de Oude Kerk. De ochtendserie Silence stelt muziek centraal waarin akoestische, digitale en elektronische klanken met elkaar versmelten. Het publiek kan zich op een unieke ruimtelijke wijze tot de klank kan verhouden; vaak bewegend door de ruimte, of zittend tussen musici en klankbronnen. In de samenwerking met FIBER festival speelt op 3 december de Zweedse componist Maria W Horn samen met organist Mats Erlandsson een concert waarin orgel en elektronica elkaar ontmoeten. Op deze manier creëren ze een in-situ en hybride instrument, waarmee het timbre van het orgel en de akoestische eigenschappen van de ruimte worden versterkt en getransformeerd. Uniek aan hun werkwijze is de verankering van nieuwe klanken binnen de harmonische taal van traditionele orgelmuziek. Hoe klinkt het Vater-Müllerorgel uit 1724 in dialoog met op de computer gegenereerde klanken en hoe versmelten de twee in de akoestische ruimte van de Oude Kerk?

biografie
Maria W Horn werkt met de manipulatie van tijd en ruimte door gebruik te maken van uitersten van klank en frequenties. Ze speelt met de menselijke perceptie, en wil haar publiek verleiden zich over te geven aan een alternatieve mentale toestand. Maria W Horn is met Kali Malone oprichter van het toonaangevende muzieklabel XKatedral, dat muziek uitbrengt van internationale namen als Ellen Arkbro, Caterina Barbieri, Kali Malone, Maria W Horn, Mats Erlandsson, David Granström.

muziek in de oude kerk
De Oude Kerk is naast het oudste gebouw van Amsterdam ook de oudste muziektempel van de stad. Het is een plek waar al ruim 700 jaar muzikale tradities ontstaan, worden doorgegeven en vernieuwd. In de zaterdagavond serie Monuments spelen vooraanstaande organisten uit binnen- en buitenland muziek van componisten in wiens oeuvre het orgel een centrale plaats inneemt. Playing the Cathedral is een residentie-programma waarin (inter)nationaal vermaarde musici uitgenodigd worden speciaal voor de kerkruimte nieuw werk te maken. Zo hoor je in de Oude Kerk gekende meesterwerken op nieuwe manieren en pionierswerken van levende legendes.

fiber
FIBER is een in Amsterdam gevestigd festival en platform voor hedendaagse digitale cultuur, audiovisuele kunst, speculatief design en vooruitstrevende muziekcultuur. Door de lens van kunst reflecteert FIBER op de steeds veranderende impact van technologie op de samenleving en de planeet. Ze verkent deze onderwerpen collectief door middel van lezingen, installatiekunst, concerten en door baanbrekende artistieke maakprocessen naar een breed publiek te ontsluiten.

Foto: Maarten Nauw