VERPLAATST: Silence #31 x David Helbich – The World After: Conversation Pieces

2021

Let op: dit programma is verplaatst vanwege de coronamaatregelen. Zodra een nieuwe datum bekend is, maken we dat hier bekend. Gekochte kaarten blijven geldig.

What shamefully is called social distancing, is, and should be called: physical respect; is actually an inscription into our body, skin and thought, and movement, and stillness. If there is any preparation, not for the time after, but for the time from since, from now and for then, it is a kind of training or practice that prepares our individual self for the social negotiations and choreographies in being someone with others. The dances of our eyes, the readings of each other’s sounds, the feeling of presence and the negotiations of greetings

David Helbich (Berlijn, 1973, uit: The World After: Conversation Pieces, Oude Kerk 2020)

There will be the cough before the silence, then
Expectation; and the hush of portent
Must be welcomed by a diffident music
Lisping and dividing its renewals
–W.S. Merwin, uit: “Dictum: For a Masque of Deluge”

Silence #31 is een concert-performance met als instrument 8 deuren van de Oude Kerk, live ‘bespeeld’ door 8 performers, die door elektronica bewerkt door 8 luidsprekers in de kerk klinken.

Het is een vervolg op de performance Echo Ovations for Slamming Doors die David Helbich in 2016 voor de Oude Kerk ontwikkelde. Een performance om de levenden te imponeren en de doden te eren, en stil te staan bij het nu, het hier. Sweelinck has left the building. Sweelinck is in the house! Van Uylenburgh has left the building. Van Uylenburgh is in the house! More than 10.000 people have left the building. More than 10.000 people are in the house!

De performance staat in de traditie van deep listening: het je concentreren op geluiden die zich in een omgeving aan je op doen en daarin de muzikaliteit en onverwachte structuren ontdekken. Een zielswandeling waarin het klapperen van de deuren lichamelijk en geestelijk wordt gevoeld: als een definitief scheidingsmoment tussen binnen en buiten. Maar ook als opening van een tussenruimte, een gedeelde ruimte. De Oude Kerk als klanklichaam van ogenschijnlijke bijgeluiden waarin zich een gemeenschap vormt, van wie er is, van wie er was.

over silence
De Oude Kerk staat op de Wallen. ’s Ochtends, wanneer de zon opkomt en de stad langzaam wakker wordt, is het er stil: dan valt op hoe mooi de eeuwenoude buurt eigenlijk is. Iedere eerste vrijdag van de maand om 8 uur in de ochtend kun je hier genieten van het eigentijdse muziekprogramma Silence. Voor deze concerten, een muzikaal eerbetoon aan de ruimte en akoestiek van de Oude Kerk, wordt samengewerkt met een nieuwe generatie musici en kunstenaars: vernieuwende geesten op zoek naar avontuur. De concerten worden gecureerd door Jacob Lekkerkerker, curator muziek en organist van de Oude Kerk. Klankregie van dit concert is in handen van Frank van der Weij.

Silence #31 x David Helbich – The World After: Conversation Pieces
Nieuwe datum volgt