Silence #31: Ana Guedes, Hampus Lindwall

1 oktober 2021

Op 1 oktober vindt het eerste concert plaats in een nieuwe reeks Silence concerten. Elke eerste vrijdag van de maand om 8 uur ’s ochtends als de stad ontwaakt een uniek samenspel van ochtendlicht en muziek bij het opkomen van de zon.

concert
In dit concert klinkt een nieuwe compositie van geluidskunstenaar Ana Guedes voor orgel en samples en een ruimtelijke opstelling van luidsprekers. De Parijse organist Hampus Lindwall speelt de Nederlandse première van de compositie Unmounted/Muted Noun van Phill Niblock, voor orgel en 4 soundtracks. De Amerikaanse componist en kunstenaar Phill Niblock schreef dit werk voor Hampus Lindwall als opdrachtwerk van Musica Festival Strasbourg 2019.

biografie
Ana Guedes (1981) is een in Portugal geboren multidisciplinair kunstenaar die woont en werkt in Nederland. In haar artistieke praktijk combineert ze media zoals geluid, video, installatie en performance. Ze volgde een residentie programma aan de Jan van Van Eyck Academie in Maastricht en deed een master Artistic Research aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in dezelfde stad. Eerder toonde ze onder meer werk bij Stroom Den Haag in DeFabriek in Eindhoven, het Playground Festival in Leuven en Museo Reina Sofía in Madrid.

In het concert en haar tentoonstelling maakt ze onder meer gebruik van de platencollectie van haar familie. Platen uit 1960 uit Angola, de voormalige Portugese kolonie, in de jaren ’80 werd deze collectie uitgebreid met vinyl uit Portugal en Canada.

Componist, organist, toetsenist Hampus Lindwall (Zweden, 1976) geeft concerten door heel Europa, in de Verenigde Staten, Canada en China. Hij werkt veelvuldig samen met kunstenaars en musici van uiteenlopende achtergronden, en is een belangrijke orgelpionier. Hij werkt samen met componisten en artiesten als Cory Arcangel, Phill Niblock, Ellen Arkbro, Leif Elggren, Jesper Nordin, Studio For Propositional Cinema, Emily Sundblad en vele anderen. Recent werkte hij voor Into the Great Wide Open met Sarah Neutkens, het Nederlands Kamerkoor, Kika Sprangers en Berend Dubbe. Hampus werd geboren in Stockholm, studeerde orgel in Parijs en Lyon, is organist van de Église Saint Esprit in Parijs, en woont en werkt in Brussel.

silence #31

1 oktober 2021, 08:00 – 09:00